Dania jednogarnkowe

Pulpety wieprzowe z pieczarkami w sosie własnym

pulpety w sosie własnym

pulpety

Na tradycyjne kotlety mielone najczęściej chodzimy do mamy, bo nikt jak ona nie potrafi ich doprawić i usmażyć aby były soczyste. Ja natomiast wolę upichcić pulpety z koperkiem i pieczarkami w sosie własnym. Mój mąż – wybitny zjadacz wszelkiego rodzaju mięsiwa wprost uwielbia moje pulpety, a już szczególnie z dodatkiem tartych buraczków przygotowanych na ciepło.

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sos do pulpetów:

  • kostka rosołowa lub szklanka bulionu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka Soser’a Winiary

pulpety

Przygotowujemy pulpety

Pieczarki drobno siekamy i łączymy wszystkie składniki na pulpety. Robiąc kotlety mielone czy pulpety wymieszane mięso lubi przyklejać się nam do dłoni, dlatego ja zawsze przygotowuję pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, w której zwilżam dłonie przed każdym pulpecikiem. Z masy formujemy kuleczki i układamy na talerzu. Kolejną czynnością będzie podsmażenie mięsnych kulek, ja robię to w moim ceramicznym garnku i bez użycia tłuszczu.

Pulpety są rumiane na zwnątrz, ale jeszcze nie gotowe w środku, dlatego po usmażeniu wlewam do garnka w którym się smażyły przygotowany bulion, dodaje pół kostki rosołowej, czosnek i ciasno układam kuleczki. Czas duszenia około 30 minut. Na tym etapie składniki z mięsa przechodzą do sosu nadając mu wyjątkowy i swoisty smak. Sos powinien się zagęścić, jeśli wyjdzie za rzadki ja dodaję odrobinę Sosera Winiary.

Pulpeciki najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i czerwonymi burakami.

2 Comments

2 Comments

  1. marikam

    11/06/2013 at 16:46

    Pulpety przepyszne, smakują całej mojej rodzince :) dziękuję bardzo za przepis :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/06/2013 at 11:33

      Bardzo się cieszę, że smakowało:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top