Home Kuchnia Ciasta Pomysł na… Jabłecznik pod chmurką

Pomysł na… Jabłecznik pod chmurką

2 min read
11
0

Po śniegu nie ma już najmniejszego śladu, na niebie zagościło piękne letnie słońce, a za oknem słychać ptasie trele. Wiosna w pełnej krasie zagościła u nas na dobre. Natomiast u mnie króluje Jabłecznik pod chmurką. Owa chmurka bynajmniej oznacza pogodę, ale pierzynkę z bitej śmietany!

Ciasto na zdjęciach i w rzeczywistości prezentuje się wyśmienicie i tak samo smakuje. Jest bardzo lekkie, dosłownie rozpływa się w ustach. To idealna propozycja na sobotnie i niedzielne popołudnia, jako dodatek do herbaty lub kawy i dobrej książki. A przy tym nie wymaga wiele wysiłku i umiejętności.

Kto z Was zgadłby, że to ciasto powstało bez pieczenia? Jabłecznik pod chmurką to nowa propozycja Winiary z cyklu Pomysł na…

Składniki:

  • Pomysł na… Jabłecznik pod chmurką
  • 1 kg jabłek
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 40 g okrągłych biszkoptów
  • 350 ml wody
  • 12 łyżek cukru (ja dałam mniej bo nie lubię słodkich ciast)

 

Opakowanie składa się z dwóch części. Jedna zawiera mieszankę (bazę) do jabłek, drugą należy dodać do bitej śmietany. Dokładny przepis znajduje się na odwrocie opakowania.

 

Szczerze polecam osobom, które nie lubią i nie potrafią piec, ale także wszystkim leniuszkom. Naprawdę nie trzeba posiadać żadnych umiejętności, aby samodzielnie zrobić to efektowne ciasto. Myślę też, że niejedna blogerka lubi sobie od czasu do czasu pofolgować i zrobić efektowne ciasto z torebki.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

11 komentarzy

  1. iza

    09/03/2013 at 17:37

    pierwszym razem zrobiłąm ciasto z paczki a drugim działałąm juz bez, wiec w sumie wielkiej różnicy nie było tyle że nie dodawałąm tych wszystkich „regulatorów” najpierw ugotowałąm jabłka dodałam rozpuszczona zelatyne, posypałam cynamonem, to dałam na ciastka do tego ubiłam smietane z fixem i wyszlo na to samo :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/03/2013 at 18:16

      Zgadzam się. Ja czasem takie torebki traktuję jak inspirację. Kupuję, testuję, próbuję, a często potem robię to samo sama. I jest pysznie:)

      Reply

  2. lola

    19/02/2013 at 11:28

    Beznadziejne ciasto, robiłam wczoraj krok po kroku identycznie jak pisze i nic nie wyszło. badziew

    Reply

  3. Nike

    10/02/2013 at 13:04

    Ciasto wygląda pysznie :).
    Nie długo mam zamiar zrobić ten jabłecznik ;).
    Zrobiłam już wczoraj ” Torcik Królewski ” był przepyszny.
    Jedna rada: najlepiej smakuję gdy jeden dzień postoi w lodówce.
    Wczoraj zrobiłam i spróbowałam po ok. 3 h był nie zbyt dobry,lecz
    dzisiaj spróbowałam,był przesmaczny : ).

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/02/2013 at 13:11

      Spośród 3 propozycji pomysłu na ciasta do tej pory zrobiłam właśnie te dwie co ty (bajaderka wciąż czeka na swój czas) i bardziej mi smakował jabłecznik. To prawda, ciasto musi swoje odstać. Pozdrawiam:)

      Reply

  4. […] z serii „Pomysł na…” od  Winiary. Przypominam, że już przygotowałam jabłecznik pod chmurką. Ciasto nazywa się Torcik królowej. Nie wiem skąd pochodzi nazwa, ale krem jest o smaku […]

    Reply

  5. Smakove

    08/11/2012 at 13:38

    Wczoraj widziałam pierwszy raz te ciasta Winiar. Może się skuszę. Pięknie na zdjęciu wyszło. 

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/11/2012 at 10:39

       Powiem szczerze, że wolę ciasta nie z torebki, ale czasem każda z nas ma lenia i wtedy takie ciasto się przydaje. Co do smaku to jabłecznik smakuje jak domowe ciasto:)

      Reply

  6. Grazka508

    02/11/2012 at 18:41

    zdjęcia powalają; nie wierze ze to ciasto z torebki

    Reply

  7. Jagoda

    01/11/2012 at 11:06

    Ja dla mnie Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie i bardziej naturalnie niż to na opakowaniu. Musi być pyszne. Moze w sobote zrobie takie mojemu mezczyznie, ktory bardzo lubi ciasta z jablkami w kazdej postaci :)

    Reply

  8. Droczilka

    01/11/2012 at 10:51

    Pyszny pomysł na ciacho z jabłkami. :-)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…