Home Kuchnia Ciasta Babeczki z polewą ajerkoniakową

Babeczki z polewą ajerkoniakową

5 min read
1
0

Co zrobić, gdy mąż ciągle narzeka, że nie ma w domu niczego słodkiego? Polecam babeczki z polewą ajerkoniakową, które nie tylko ładnie wyglądają, ale jednocześnie świetnie smakują. Do tej pory robiłam muffinki standardowe, które opisałem wcześniej na blogu, ale tym razem chciałam trochę poszaleć. Mój wybór padł na muffinki z polewą, dzięki czemu miałam też okazję do wypróbowania nowych dodatków do ciast.

Składniki:

  • pół kostka margaryny lub masła
  • 2 szlanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 5 kostek czekolady
  • pół opakowania rodzynek
  • 10 migdałów
  • polewa ajerkoniakowa (Dr.Oetker)
  • 1 szklanka mleka

Do zdobienia:

  • posypka czekoladowa Dr.Oetker
  • perełki srebrne Dr.Oetker
  • motylki cukrowe Dr.Oetker

pisaki cukrowe do ciastek

Babeczki z polewą ajerkoniakową – sposób przygotowania

Tłuszcz rozpuszczamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, na koniec dodajemy posiekane migdały, czekoladę i rodzynki, delikatnie wymieszać i napełnić papierowe kokilki.

ciasto na muffinki

masa na muffinki

ciasto na mufiny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, ciasteczka piec ok 15 minut.

muffiny z czekoladą

Polewę namoczyć w gorącej wodzie, polewać babeczki i ostudzić.

muffinki z polewą

Pierwszy raz używałam pisaków cukrowych. W pudełku są 4 kolory pisaków. Po wyjęciu z opakowania trzeba je chwilę ugniatać w dłoni lub włożyć na chwilę do ciepłej wody, wtedy masa cukrowa z tubek robi się miękka i łatwo się ją aplikuje. Z pisaków wychodzi cienka niteczka masy cukrowej, która zasycha na ciastku, a to dobrze bo wzór jest twardy i trwały. Dzięki pisakom w dowolny sposób możemy ozdobić każde ciasteczko, możemy stworzyć dowolny napis. Chociaż nie mam dzieci, to uważam że takie pisaki są po prostu dla nich stworzone. Zachęcone dzieciaki chętnie pomagają w kuchni, a mając do dyspozycji takie pisaki jestem pewna, że byłby zachwycone. W pewnym momencie sama poczułam się jak dziecko:)

Chciałam zwrócić uwagę na srebrne perełki. Otóż kiedyś przy okazji jakiegoś wesela wraz z kawałkiem tortu miałam okazję spróbować podobnych srebrnych kulek. Niestety, okazały się twarde jak kamyki i więcej ich nie jadłam. Spodziewałam się, że te od Dr.Oetkera będą podobne. Nic bardziej mylnego. Po spróbowaniu, okazały się mięciutkie. Takie srebrne ozdoby do ciast wyglądają bardzo elegancko.

muffinka

Najbardziej smakowita w moim mniemaniu okazała się polewa ajerkoniakowa. Nie mogło być inaczej, bo za bardzo lubię ajerkoniak. Polewa nadała babeczkom wyjątkowy smak. Babeczki same w sobie są mało słodkie, a ta polewa owszem. Uważam, że do słodkich przekładanych ciast może być za słodka, ale do takich jak te – GENIALNA. Wyszły po prostu pyszne!

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

One Comment

  1. Kiniazgierz

    21/05/2012 at 20:23

    Dziękuję autorce za przepis, dziś robiłam dzieciom, co prawda bez polewy, bo nie miałam, ale z czekoladą wyszły bombowe.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…