Home Kuchnia Ciasta Babeczki z konfiturą jagodową

Babeczki z konfiturą jagodową

3 min read
0
0

Ostatnio każde ciasto jakie zrobię znika w ciągu jednego popołudnia. Tak się złożyło wczoraj, że w kuchni nie było ani jednego batonika czy ciasteczka, a głód słodyczy narastał… Wtedy przypomniało mi się, że paczka od Dr.Oetkera jeszcze się nie wyczerpała i zostały mi do wypróbowania ciasta w proszku. Na pierwszy ogień poszły Babeczki z konfiturą jagodową Dr.Oetker.

Czas jaki upłynął od otworzenia pudełka z mieszanką do ciasta a ugryzieniem pysznej babeczki to tylko 30 minut! To mniej niż dojechać do sklepu i wrócić. Kolejną zaleta babeczek jest prostota wykonania oraz podstawowe składniki, które zawsze mamy w lodówce – 100 ml mleka, 2 jajka oraz 50 ml oleju.

Po otworzeniu pudełka wyjęłam papierowe papilotki okazało się, że są wykrzywione i nie mają okrągłego kształtu jak typowa muffina. Jak się okazało później, mojej obawy były bezpodstawne, ponieważ foremki wypełnione ciastem podczas pieczenia od razu się wyrównały.

Po upieczeniu babeczek należy je posypać cukrem pudrem. Na opakowaniu była informacja aby zrobić to jak ostygną, ale kto by czekał tyle czasu:)))

Babeczki były pyszne. Zdecydowaną ich zaleta było to, że były niewiarygodnie puszyste i pulchne. Konfitura jagodowa również niczego sobie, ale warto dodać do niej po kilka prawdziwych jagód. Podsumowując warto mieć w domu takie pudełko z babeczkami w proszku. Na pewno przyda się kiedy wpadną niezapowiedziani goście czy znów usłyszycie „nie ma nic słodkiego w domu”. Chociaż lubię moje własne muffiny, to z pewnością kupię taki „zestaw ratunkowy” w postaci babeczek do błyskawicznego wykonania w 30 minut.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…