Tarteletki z owocami w foremkach Rossmann

Przy okazji zakupów w Rossmannie natrafiłam na rewelacyjne mini foremki. Tak mi się spodobały, że kupiłam ich aż 8 sztuk (5,99zł każda). Foremki są idealne do mini tarteletek. Są wykonane z blachy powielanej warstwą teflonu, dzięki temu łatwo sie myją i nie przywierają. Można je myć w zmywarce.

Jako pierwszy przepis wykonałam tarteletki z owocami, ale na biszkopcie. Do ciasteczek dodałam rabarbar, truskawki i banany.

Ciasto: Rozbić 3 jajka z odrobina cukru, dodać kilka łyżek mąki i proszek do pieczenia.

Foremki mimo, że są pokryte teflonem to zawsze je smaruje tłuszczem i mąką/kaszą manna/bułka tartą.

Tarteletki z rabarbarem jak na zdjęciu wyżej polałam sosem ajerkoniakowym Dr.Oetker. Na początku myślałam, że może to być połączenie w stylu mieszanka wybuchowa, ale po pierwszym kęsie zakochałam się w tym smaku.

12 komentarzy do wpisu „Jak zrobić SUSHI w domu? Prosty przepis!

  1. Mała korekta – sushi wyjdzie z każdego ryżu krótko ziarnistego. Ja z braku laku robiłam też ze średnioziarnistego (coś typu jak na risotto) – co jest znacznie tańsze niż kupowanie ryżu „na stoisku azjatyckim”, który u mnie w sklepie jest w cenie dwa razy wyższej.

    Ryż gotujemy tak jak piszesz – ale ową marynatę wlewamy do wody, a nie majdrujemy przy ryżu po ugotowaniu.
    Nie odkrywamy pokrywki przez cały czas gotowania i zostawiamy zamkniętą aż do ostygnięcia co może trochę potrwać (ja np. ryż gotuję rano a sushi lub onigiri robię na obiad). Wtedy mamy wspaniale klejący ryż :)

  2. A przymierzam sie do robienia sushi w domu już od dłuższego czasu. Najczęściej jadam na mieście (to chyba moje ulubione miejsce http://www.besuto.pl/) albo u znajomych. Pomimo prostych składników zawsze wydawało mi się, że zrobienie sushi wymaga jakiś specjalnych umiejętności. Dzięki za ten post, zmobilizował mnie w końcu do własnych kuchennych eksperymentów z sushi!

  3. Właśnie szukałam jakiegoś dobrego i szybkiego przepisu na sushi. Tym razem spróbuję własnych sił :)

  4. Robienie sushi to wielka frajda, sama się tym zafascynowałam i chciałabym wszystkich tym zarażać bo naprawdę warto pokwapić się o zrobienie samemu tych pyszności. Zapraszam do mojego nowo powstałego sushi bloga suszki.blogspot.com

  5. Probowalem robic sushi samemu w domu, jednak nie jestem w tym doswiadczony:( Nie potrafie i basta:( juz wole pojsc do dobrej restauracji i zaplacic za dobre sushi, niz sie samemu babrac:P

    • Ja robiłam pierwszy raz i trochę nie wierzyłam, ale się udało. Lubię wyzwania mimo, że często nie wierzę we własne siły. Babrania nie było, a efekt mnie mile zaskoczył. Wiadomo, że wygodniej jest iść do knajpy i tego też nie zamierzam zaprzestawać. Pozdrawiam :)

    • nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale są normalne firmy, które dowożą sushi do domu, np. takie krakowskie http://aisushi.pl/ U siebie też pewnie coś znajdziesz. Wiadomo że to nie to samo co w restauracji, no ale zawsze coś ;)

  6. Uwielbiam sushi, a tak się boję sama je przyrządzić w domu, juz kilka razy robiłam podchody ,ale teraz chyba spróbuję jeśli mówisz, że to nie jest aż tak straszne! gratuluję !!! Ile czasu trzeba poświęcić na zrobienie sushi?

    • Zaczęłam od przygotowania ryżu – kilkakrotne płukanie i gotowanie trochę trwa, ale z całością w godzinę, no może w półtorej się wyrobiłam. Nie spieszyłam się przy tym :)
      Jak się zdecydujesz, opisz jak wrażenia :)

Dodaj komentarz