Tarteletka z porzeczkami

Nieoczekiwanie dostałam w prezencie koszyk pachnących czerwonych porzeczek. Wahałam się czy może nie zrobić konfitury, ale zamiłowanie do tarty wygrało i tak oto powstała 1 tarta i kilka małych tarteletek. Średnica mojej formy na tartę ma 29 cm i dzięki temu w piekarniku zawsze zmieści mi się jeszcze kilka małych tarteletek, które wprost uwielbiam. Dzisiejsza propozycja jak większość moich przepisów jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Ciasto pieczemy 3×15 minut.

Przepis podstawowy na spód tarty tutaj. Oprócz tego potrzebujemy:

  • 0,5 kg porzeczek
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • cukier puderCiasto zagniatamy według przepisu na tartę.Porzeczki należy umyć, odszypułkować i odsączyć wodę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć w formy, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut o temp. 190 stopni C. Po upłynięciu tego czasu na ciasto wysypać porzeczki i znów zapiekać 15 minut. Następnie rozbijamy 2 jajka z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę po czym wylewamy na nasze ciasto. Pieczemy jak poprzednio około 15 minut (wierzch powinien się zarumienić).

8 komentarzy do wpisu „Crumble czyli owoce pod kruszonką

  1. Cześć, Paula! Przepis smakowity i oblizuję się za każdym razem, gdy do Was zaglądam! Tworzycie swojego bloga z prawdziwą pasją! Chciałam również zapytać, czy to Ty podpisujesz się pod komentarzami na naszym blogu jako „Paula”? Pytam, bo kiedy jest podpis „Paula Jak po maśle” – to wiem, że to Ty :-), a kiedy jest sama „Paula” i klikam na ikonkę wyświetla mi się inny blog… Przepraszam, że tak bezpardonowo pytam, ale pozwoli mi to na ustosunkowanie się do wielu tematów, które pojawiają się… Kibicuję Wam i czerpię inspirację z Waszego bloga, aż chce mi się eksperymentować w kuchni!!! Pozdrawiam serdecznie, Martyna

    P.s. Czy jest jakaś możliwość, abym pisała u Was komentarze w taki sposób, w jaki robię to na innych blogach w formacie blogger, bez wpisywania nazwy, tak żeby od razu pojawiała się nasza ikonka z boku komentarza?? Przyznam, że gubię się troszkę w tym formularzu :/ …

    • Cześć! Jeżeli pod imieniem Paula jest link do jakiegoś innego bloga, to nie jest to Paula Andrzejewska z Jak Po Maśle :). Paula komentowałą jako „Paula jakpomasle”, albo jakoś tak.

      Co do pisania komentarzy na naszym blogu z Twoją ikonką, to wystarczy zarejestrować się w systemie komentarzy Disqus (korzystamy z niego). Aby to zrobić kliknij w ikonkę w kształcie śrubki (na górze komentarzy, po prawej stronie) i wybierz opcję „Zarejestruj się”. Dalej już na pewno sobie dasz radę. Będziesz wtedy mogła wgrać własną ikonę i dodać adres bloga.

      Jeżeli się raz zarejestrujesz w Disqusie, to twoja ikonka, nazwa itd. będą widoczne na wszystkich blogach korzystających z tego systemu komentarzy.

  2. Pięknie wygląda w takich kokilkach, chyba muszę wreszcie sobie sprawić, bo w naczyniu żaroodpornym raczej trudno o tak smakowity efekt :D Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

  3. ja też niedawno piekłam coś podobnego, tyle że tylko rabarbar pod kruszonką, no i w dużej blaszce.Pysznie to wygląda

Dodaj komentarz