Tartaletki z grzybami prosto z lasu :)

tartaletki z grzybami

Jesień ma to do siebie, że obfituje nie tylko w dynie, ale rownież grzyby. Skorzystaliśmy z ładnej pogody podczas minionego weekendu i wybraliśmy się do lasu w poszukiwaniu podgrzybków i prawdziwków. Pomyśleliśmy, że leśna sceneria będzie idealnym miejscem na nakręcenie kolejnego odcinka naszego programu kulinarnego.
Mieliśmy małą zagwozdkę co przygotować z zebranych w lesie grzybów. Nie chcieliśmy pokazywać Wam kolejnej zupy, a na sos grzybowy nie mieliśmy po prostu ochoty. :) Ostatecznie nasz wybór padł na tartaletki z grzybami leśnymi i kurczakiem. Przepis nie jest trudny, a składniki niezbędne do jego przygotowania są stosunkowo tanie.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się nie tylko przepis, ale również nasz film. Zapraszam do oglądania! :)

Niezbędne składniki

  • ciasto francuskie
  • świeże grzyby
  • ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • starty żółty ser
  • 1 nieduża pierś z kurczaka*
  • natka pietruszki
  • 50g masła

*Na filmie podałem, że potrzebujemy 1/2 piersi z kurczaka. Tutaj jest pewna dowolność, zależy czy lubicie dużo, czy mało mięsa.

Mój przepis na tartaletki z kurczakiem i grzybami

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do miski, gdyż wrócimy do niej trochę później.

Grzyby dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie są robaczywe. Robaczywe egzemplarze odrzucamy, a pozostałe grzyby kroimy w kostkę. Im mniejsze kawałki, tym lepiej.

Nadszedł czas na kurczaka. Jego również kroimy na drobne kawałki, po to, aby później farsz tartaletek był bardziej zwarty i jednolity.

Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy.

tartaletki z grzybami

Pokrojonego kurczaka solimy i pieprzymy, a potem podsmażamy na osobne patelni do momentu, aż nabierze złotego koloru. Dla podkreślenia smaku dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Gdy kurczak będzie gotowy przekładamy go na patelnię z grzybami i cebulą. Dodajemy dwie łyżki śmietany, natkę pietruszki i mieszamy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę i mamy gotowy farsz.

Foremki smarujemy masłem, aby ciasto francuskie nie przywierało. Samo ciasto wycinamy na kształt okręgów (trochę większych niż same foremki).

Foremki wykładamy ciastem i wypełniamy farszem. Po wypełnieniu posypujemy jeszcze nasze tartaletki startym żółtym serem.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza. Tartaletki pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Tartaletki najlepiej podawać z sosem czosnkowo-ziołowym, bo w tym zestawie smakują najlepiej. :)

Gotowe!
Mamy nadzieję, że posmakują Wam nasze tartaletki z kurczakiem i grzybami. Napiszcie swoje pomysły na dania z leśnymi grzybami. :)

tartaletki z kurczakiem

9 komentarzy do wpisu „Pierniczki na choinkę i nie tylko

    •  Oj trudno powiedzieć, bo to zależy od wielkości i grubości ciastek. Powiem tylko, że taka porcją jak podaję jest akurat do wyrobienia ręką a i ciastek nie jest mało. Ostatnio robiłam z podwójnej porcji czyli wszystkie składniki razy 2 i ciężko było tą masę wyrobić, wyciąć i upiec. Dużo pracy i wolę dwa razy zrobić, bo na raz to za dużo.

  1. Super przepis! na pewno wypróbuję:)
    Tylko mam jedno pytanie: ile czasu te pierniczki mają mięknąc? Wystarczy 2 tygodnie przed świętami?

    • Po upieczeniu jak są jeszcze gorące, to oczywiście są miękkie, jak wystygną stają się twarde. Zanim zmiękną musi minąć kilka dni i najlepiej przechować je w szczelnym pojemniku, może to być słój lub puszka. Myślę, że tydzień wystarczy, a dwa to już na pewno.

      W tamtym roku tydzień przed świętami zrobiłam te pierniczki z podwójnej porcji. Na święta zostały już tylko te na choince, które z czasem także zostały zjedzone:)

Dodaj komentarz