Tarta z warzywami na cieście francuskim

tarta z warzywami
Po długiej nieobecności wracam z nowym przepisem dla zuchwałych amatorów sztuki kulinarnej. Daniem, które przygotowałem jest tarta z warzywami na cieście francuskim. Danie niespecjalnie trudne, ale wymagające pewnego ogarnięcia w kuchni. Poniżej pokazuję i objaśniam co zrobić, aby przygotować taką smaczną i świetnie wyglądającą tartę.

Polecam zacząć od wizyty w sklepie spożywczym i ewentualnie w warzywniaku. Bez odpowiednich składników tarta warzywna nie wyjdzie. Składników nie potrzeba wiele, ale jednak…

Składniki

  • Porcja ciasta francuskiego
  • Brokuły
  • Pomidory koktajlowe
  • Cukinia
  • Ser feta albo fetopodobny
  • Sól i pieprz

Tarta z warzywami – przepis krok po kroku

Zaczynamy od wyłożenia formy ciastem francuskim, zarówno spód jak i boki. Najlepiej zrobić to jednym kawałkiem, ale jak się nie uda, to trudno.

Formy z ciastem nie wkładamy do piekarnika w celu podpieczenia ciasta, aby było bardziej chrupkie. To nie tak działa. Wiem, bo tak zrobiłem i całe ciasto mi się zsunęło z brzegów formy na spód. Na głupotę nie ma lekarstwa, ale zawsze można nadrobić doświadczeniem. Jak ktoś zrobił tak jak ja, to będzie na drugi raz pamiętał.

przepis na tartę
Na cieście francuskim układamy nasze warzywa. Ja dałem cukinię pokrojoną w plastry, brokuły i pomidory koktajlowe. Całość posypałem rozdrobnionym serem feta. To jakich warzyw użyjemy zależy tylko od nas, naszej wyobraźni, grubości portfela i aktualnej oferty sklepu z warzywami.

Informacja dla ciekawskich: Zastanawialiście się, czy można jeść cukinię na surowo? Ja się zastanawiałem i zrobiłem eksperyment na sobie samym. Ponieważ eksperyment odbył się wczoraj, to ten tekst jest dowodem na to, że można jeść cukinię na surowo.

tarta z warzywami
Na wierzch tarty układamy jeszcze kawałki ciasta francuskiego. Nic się nie może zmarnować. Po upieczeniu kawałki na górze będą fajnie chrupkie.

W tym momencie nasza tarta z warzywami powinna trafić do piekarnika na 30 minut. Piekarnik należy wcześniej rozgrzać do 150 stopni.
tarta warzywna

Tarta warzywna gotowa!

Pół godziny minęło i moja tarta z warzywami jest już gotowa. Smakowała naprawdę dobrze, ale z uwagi na brak mięsa w składzie niektórzy mogą się nie najeść. Na przykład ja się nie najadłem, a zjadłem połowę. Facet nie królik, więc samą zieleniną się nie pożywi.

Ale polecam to danie, ponieważ jest łatwe, stosunkowo tanie, szybkie w wykonaniu i sam je zrobiłem.

A Wy potraficie zrobić taką tartę?

2 komentarze do wpisu „Rurki z kremem ptysiowym

  1. Trudno o zamiennik metalowych rurek. Musiałby być to materiał z dziurą i
    zwężający się, aby zsunąć upieczone rurki. Folia aluminiowa raczej
    odpada. Polecam zainwestować w takie rurki, dostępne w sklepach AGD za
    kilka złotych.  Kupujemy raz, a używamy przez lata.

  2. czesc, trafilam przypadkiem na twoja strone ;) musze przyznac ze te rurki bardzo mnie zainteresowaly, ale nie wiem na co mialabym je „nawinac”. moze jakas rada? pozdrawiam ;)

Dodaj komentarz