Tarta z jogurtem greckim

Przepis na tą tartę został zaczerpnięty z innego bloga… no właśnie, bo choć szukałam go, tak przepadł na zawsze. Przepis wyłoniłam jakiś czas temu na głównej stronie Miksera Kulinarnego i zapamiętałam głównie słowa kluczowe: tarta, jogurt grecki, owoce. Chciałabym zacytować nazwę bloga, ale tylko podziękuję za inspirację, bo tarta wyszła bardzo smaczna. Z podanych składników upiekłam jedną dużą tartę i dwie małe tarteletki. Uwielbiam te małe foremki (zdjęcie wyżej).

Składniki:

kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 30 cukru
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 120 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy

oraz

  • 2 brzoskwinie lub nektaryny
  • cukier puder

Tarta z jogurtem greckim – przepis krok po kroku

Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie zbyt suche, można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformować kule i schłodzić 1-2 h w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180° C, a formę (lub foremki) natłuścić.

Ciasto rozwałkować, odrysować okrąg od formy powiększony o promień 3 cm. Po wycięciu ciasto będzie idealnie pasować. Tak przygotowany spód upiec w piekarniku – około 10-15 minut.

Jaja ubić z cukrem na puch, powoli dodać jogurt, wsypać budyń, a następnie sok i skórkę z cytryny. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty i piec przez kolejne 20 minut.

Na upieczoną i ostudzoną tartę wyłożyć świeże owoce brzoskwini lub nektarynki i posypać cukrem pudrem.

Taką tartę można wykonać z dowolnymi owocami. Jest lekka, krucha, po prostu pyszna!

3 komentarze do wpisu „Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

Dodaj komentarz