Świeży sok z dyni i owoców

Sok robiłam już kilka dni temu, ale dopiero dziś publikuję. Ostatnio jestem bardzo zajęta – praca i dom, a wczoraj wróciłam z Warszawy z dwudniowego spotkania grona Przyjaciół Winiary do którego należę. Było dużo pysznych rzeczy, że niestety nie dałam rady zjeść tyle ile bym chciała! Teraz chętnie zjadłabym sernik, który serwowano w Oberży pod czerwonym Wieprzem

Spotkanie było super! Popieram taką integrację, bo bardziej się poznajemy, dzielimy doświadczeniem i mnożymy korzyści. Każdy bloger pochodzi z innej części Polski, ale gdy spotykamy się w Warszawie mam wrażenie, że znamy się od lat. Nie mogę się już doczekać kolejnego spotkania.

Wracając do przepisu, polecam surowy sok z dyni na jesienną słotę. Krótka notka o surowym soku z dyni (źródło):

„Surowy sok z dyni zawiera dużo przeciwutleniaczy, jest dobrym źródłem alfa-karotenu, beta-karotenu, błonnika, witamin A, C, В1, B2, В6 i E, potasu, magnezu, żelaza, kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu i także zmniejszenia objawów starzenia się.

Surowy sok z dyni odgrywa istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu kamieni żółciowych i innych problemów pęcherzyka żółciowego. To jest naprawdę dobry oczyszczacz wątroby! Szczególnie pożyteczne jest spożywanie soku przy obciążonej toksynami wątrobie z powodu leków i po chemioterapii.”

Składniki:

  • dyni
  • 2, 3 soczyste jabłka
  • 1 cytryna

Sok przygotowałam w sokowirówce. Dodatek jabłek złagodził smak dyni i nadał słodyczy, a cytryna zakwasiła całość. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Polecam

Dodaj komentarz