Steki z indyka z ananasem. Gotujemy, testujemy i rozdajemy nagrody z marką Ambition!

Bycie blogerem kulinarnym, to fajny i ciekawy fach. Możemy realizować swoją kulinarną pasję, dzielić się nią z innymi, a przy okazji mamy okazję testować różne interesujące produkty. I tak jest właśnie tym razem. Dostaliśmy do przetestowania patelnię marki Ambition z serii Taurus z powłoką Teflon™ Platinum Plus. Ponieważ patelni w kuchni mam już pół tuzina, to byłam bardzo ciekawa, czym ta mnie zaskoczy.

Patelnia czy stalowe ramię sprawiedliwości?

Kiedyś słyszałam taką opinie, że dobra patelnia powinna być ciężka. Nie jestem pewna, czy chodziło o zastosowanie w kuchni, czy jako substytut narzędzia do wymierzania sprawiedliwości niezdyscyplinowanemu mężowi. Ciężka i solidna patelnia sprawdzi się w tej roli wyśmienicie, bo lekkie patelnie wydają się mniej trwałe i skłonne do odkształceń. ;)

A tak na poważnie, to jaka powinna być dobra patelnia? Na pewno musi być na tyle solidna, aby służyć przez lata. Nie odkształcać się i być odporna na zarysowania. Potrawy nie powinny też przyklejać się do jej powierzchni. Dlatego testując patelnię Taurus brałam te kwestie pod uwagę.

Czy ktoś pamięta jeszcze czasy cygańskich patelni? A może macie takie jeszcze w domu? Dziś zdecydowanie prym wiodą patelnie z powłoką potocznie zwaną teflonową. Są jeszcze opcje ceramiczne, ale te są raczej mało odporne na zarysowania, o czym zdążyłam się przekonać korzystając z garnków ceramicznych.

Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak dokładnie przyjrzeć się testowanej patelni marki Ambition.

test patelni taurus ambition

Patelnia Ambition w kilku słowach.

Duża (28cm), ciężka (solidna), bezpieczna (bez kadmu, PFOA, Lead), odporna na zarysowania (można stosować metalowe narzędzia).

Dla mnie, jako matki i żony gotującej dla rodziny, najistotniejsze funkcje to:

Bezpieczeństwo.
Nie chciałabym, aby podczas gotowania trujące substancje przedostawały się do żywności. Producent rekomenduje, że powłoka Teflon™ Platinum Plus jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska. Potwierdzają to badaniami i atestami. Patelnia jest wolna od kadmu, ołowiu, PFOA.

I za to wszystko duży plus. Mój dom to nie laboratorium, więc nie jestem w stanie tego zweryfikować. Ufam jednak, że ktoś inny zrobił to za mnie i był w tym skrupulatny. Dlatego producent nie bez powodu chwali się tymi cechami swojego produktu.

Więcej informacji na temat powłoki Teflon™ Platinum Plus znajdziecie na stronie producenta.

Zdrowie.
Nie przepadam za zbyt tłustymi potrawami, dlatego cenię sobie smażenie w małej ilości tłuszczu. Tak jest zdrowiej i mniej kalorycznie. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu.

Na tej patelni smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu/oleju jest jak najbardziej możliwe.

test patelni taurus ambition

Wygoda.
Podczas smażenia chciałabym używać sztućców lub innych przyborów, jakie akurat mam pod reęką, również metalowych. Nie mam czasu zastanawiać się, czy ta konkretna łyżka porysuje powłokę patelni. W tym przypadku nie miałam takich rozterek.

Patelnia Taurus, jako jedna z niewielu posiada zwiększoną odporność powłoki na zarysowania, a sam producent pozwala używać metalowych łopatek. Powłoka Teflon™ Platinum Plus wykorzystuje nową opatentowaną technologię, która zwiększa odporność na zadrapania o 50% w porównaniu z dotychczasową najmocniejszą powłoką Teflon™ Platinum.

Brzmi przekonująco, więc sprawdziłam to w praktyce. W trakcie smażenia nie raz korzystałam z metalowych łyżek oraz tym podobnych akcesoriów i jak na razie nie udało mi się jej porysować.

Komfort.
Nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, a gotowanie powinno mi ułatwiać życie. Jeśli jakieś urządzenie jest wielofunkcyjne, to jego wartość w moich oczach wzrasta. Producent podaje, że patelnia Taurus nadaje się do zapiekania w piekarniku. No cóż, nie mogłam się oprzeć, żeby sprawdzić to w praktyce.

Najpierw podsmażyłam mięso mięso, a następnie zestawiłam patelnię z zawartością do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Ten test patelnia zdała na 5+! :)

Przepis na steki z indyka z ananasem

Testując patelnię Taurus przygotowywałam różne potrawy za jej pomocą. Jedną z takich potraw postanowiłam pokazać Wam w dzisiejszym wpisie. Postawiłam na danie proste, ale jednocześnie ciekawe, smaczne i jednocześnie jakże odmienne od tradycyjnych schabowych z kapustą.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • ananasy w puszce
  • 30 dag pieczarek
  • kilka plastrów żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

1. Mięso umyj, przekrój w połowie i podziel na „kotlety” czyli kawałki wielkości plastra ananasa. Mięso lekko rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron.

steki z indyka z ananasem
2. Pieczarki obierz i pokrój. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Posól trochę do smaku – będą smaczniejsze.

test patelni taurus ambition
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i ułóż mięso. Smaż około 1 minutę z każdej strony. W środku kotlety będą nadal surowe, ale nie przejmuj się, tak ma być.

steki z indyka z ananasem

steki z indyka z ananasem

4. Na każdy stek ułóż usmażone pieczarki, a na nich plaster ananasa, gałązkę pietruszki i plaster sera.
5. Patelnię wstaw do piekarnika na 25-30 minut i całość zapiekaj w temperaturze 200 st. C.
6. Podawaj gorące z białym ryżem i brokułem gotowanym na parze.

steki z indyka z ananasem

Czas na krótkie podsumowanie

Po tych kilku dniach spędzonych na testowaniu tej patelni miałam mieszane uczucia. Z jednej strony patelnia, która ma powłokę nieprzywierającą, to nie jest nic nadzwyczajnego. W końcu mamy XXI wiek i takie patelnie znajdziemy w każdym sklepie. Ta jednak wyróżnia się tym, że jest pokryta powłoką Teflon™ Platinum Plus, a to już duży plus.

W związku z tym, czy poleciłabym patelnię Taurus Wam, moim czytelnikom? Moja odpowiedź brzmi TAK.

Patelnia ta ma wiele zalet, ale jedna jej funkcja skradła moje serce. Mam na myśli to, że patelnię Taurus można wkładać do piekarnika i piec w niej potrawy. Jest to tak wygodne i przydatne, że po kilku dniach staje się czymś zupełnie oczywistym. Potwierdza się więc stare powiedzenie, że do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.

Konkurs – do wygrania 3x patelnia Ambition Colour!

Wspólnie z marką Ambition przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania są 3 patelnie z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Patelnie te również będą idealne do niskotłuszczowego smażenia.
patelnia_taurus_9

 

A co trzeba zrobić? Zadanie konkursowe jest proste, ale jednak będzie wymagało od Was trochę kreatywności. :)

Napiszcie w komentarzach swoją propozycję przepisu na danie niskotłuszczowe z patelni.

Trzy najciekawsze propozycje nagrodzimy patelnią Ambition.

Na odpowiedzi czekamy do 4 listopada 2015 r. włącznie. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż w terminie 10 dni od daty zakończenia konkursu.
Jeden uczestnik konkursu może udzielić tylko jednej odpowiedzi.
Regulamin konkursu znajdziecie pod tym linkiem: Regulamin konkursu.

Tekst powstał we współpracy z marka Ambition.

steki z indyka z ananasem

2 komentarze do wpisu „Roladki z indyka i bakłażana w sosie tzatziki

  1. Nie zaglądałam do Was bardzo długo, a jeśli już to tylko na chwilkę po jakiś przepis, a tu dzisiaj poświęciłam chwilę i proszę, same zmiany !
    Przede wszystkim gratuluję pociechy ! Niech Wam rośnie zdrowo i i daje mnóstwo radości, a rodzicielstwo nakręci Was tak jak mnie ;) (tak, ja też zostałam w tym roku mamą :D) ah, i dużo sił, bo bycie rodzicem nie zawsze jest takie proste.
    Poza tym wygląd bloga, nowe filmy i drugi blog – WOW,WOW,WOW !

    Właśnie jutro lecę po bakłażana i robię te roladki bo wyglądają obłędnie.

    Pozdrawiam Was serdecznie.

Dodaj komentarz