sd Spaghetti z rukolą i kozim serem | Jak Po Maśle

Spaghetti z rukolą i kozim serem

Pamiętacie stary dobry makaron z serem? Zwykłe kluski z dodatkiem twarogu, czasami okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem? Bardzo proste i smaczne danie, ale chyba trochę zbyt banalne, jak na dzisiejsze czasy. Skoro w sklepach jest tyle ciekawych produktów w rozsądnych cenach, to aż się prosi, aby poeksperymentować w kuchni.

Obiecałam sobie, że w roku 2016 skupię się na przepisach, w których będę łączyła ze sobą różne smaki oraz intrygujące i pozornie niepasujące do siebie produkty. Mają to być jednocześnie dania łatwe i proste, ze składników dostępnych w większości sklepów. Dlatego gdy postawiono przede mną zadania przetestowania serów kozich Merci Chef! , to miałam przez chwilę dylemat. Nie mogłam się zdecydować na żaden przepis.

spaghetti z rukolą

Wtedy wpadłam na pomysł, że mogę przecież unowocześnić klasyczne danie, ale nadać mu nowoczesnego charakteru. Stąd pomysł na spaghetti z rukolą i kozim serem.

http://santaanadental.com/category/uncategorized/page/2/ Składniki – porcja dla 3 osób:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 g świeżych liści rukoli
  • 130 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 110 g ser kozi z pieprzem Merci Chef!
  • szczypta soli

makaron spaghetti z kozim serem

spaghetti z rukolą

Zobacz jak łatwo zrobić spaghetti z rukolą:

  1. Makaron ugotuj al’dente. Rukolę opłucz, osusz w wirówce do sałaty.
  2. Do kielicha blendera włóż rukolę (zostaw kilka listków do dekoracji) i 3/4 suszonych pomidorów.
  3. Przed miksowaniem posól oraz wlej 3-4 łyżki oliwy (ta z pomidorów). Miksuj, aż powstanie zwarta pasta. W razie potrzeby możesz dodać 2 łyżki letniej wody.
  4. Ugotowany makaron odcedź, ale nie przelewaj wodą. Dzięki temu pasta z rukoli lepiej się przyklei.
  5. Do makaronu dodaj zmiksowaną rukolę i wymieszaj.
  6. Wyłóż na talerze, dodaj po 2 pokrojone suszone pomidory i kilka listków rukoli.
  7. Całość potrawy należy jeszcze okrasić kawałkami sera koziego Merci Chef! z pieprzem.

Pasty wychodzi sporo, można ją spokojnie przechowywać do dwóch dni w lodówce.

http://lesmasphotos.com/wedding-shoot-of-sabina-and-valentine/vs-web-418/ To spaghetti zachwyciło mnie do tego stopnia, że z czystym sumieniem podałabym je gościom. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu i niedrogie. Jestem pewna, że skusiłabym się na nie w ładnej restauracji, ale wtedy musiałoby swoje kosztować.

makaron spaghetti z kozim serem

Tekst powstał we współpracy z producentem serów Merci Chef!

1 komentarz do wpisu “Szarlotka z bitą śmietaną na zimno. W sam raz na lato!

Dodaj komentarz