Smażone boczniaki a’la schabowe


Dostałam pęk boczniaków ostrygowatych z prywatnej hodowli. Identyczne można bez trudu kupić w supermarkecie czy bazarku pakowane na styropianowej tacce. Wegetariańskie kotlety z tych grzybów to mój ulubiony sposób na boczniaki.


Składniki:

  • boczniak
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • jaja
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczone boczniaki kolejno obtaczamy w mące, rozkłóconym jaju z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

2 komentarze do wpisu „Włoski przepis na domowe kulki Rafaello. Smak jak ze sklepu!

  1. mimo długiego odpoczywania w lodówce masa kompletnie nie stężała, czy powodem może być to, że wiórki wykorzystałam wcześniej do zrobienia mleka kokosowego i jakiś składnik x wiążący/ klejący mógł zostać w mleku a masa na pralinki rozlewa się zamiast być zwarta?

Dodaj komentarz