Startujemy z nowym cyklem wpisów o zdrowym stylu życia.

Dotychczas na blogu, gdy pisaliśmy o jedzeniu, to skupialiśmy się na sposobie przygotowania danej potrawy. Kwestie zdrowotne wynikające ze spożywania danego rodzaju jedzenia były zwykle na drugim planie. Trudno jest sobie odmówić drugiego kawałka ciasta, nawet gdy wiemy, że pójdzie nam ono „w boczki”.

Dzisiejszy wpis stanowi początek nowej serii, w której będziemy skupiali się na zdrowotnych aspektach wynikających z właściwego żywienia. Mamy nadzieję, że to nasze wyjście poza utarte schematy przypadnie Wam do gustu.

Zdrowa żywność wcale nie taka zdrowa

Musimy jeść i pić, aby żyć, jednak coraz częściej nasz pokarm staje się czymś umownym. Większość spożywanych przez nas produktów nie przypomina „pokarmu” w żadnym znaczeniu tego słowa. Prawda jest taka, że dzisiejsza żywność, jeszcze sto lat temu była by wytworem fantazji: ludzkie geny w uprawach rzepaku, ługowanie żywności, uprawa roślin bez gleby. Codziennie spożywamy mięso preparowane sztucznymi dodatkami smakowymi, jemy gotowe dania mrożone, które wystarczy odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku. Aby żyć w zgodzie z własnym sumieniem, jemy na śniadanie „zdrowe” płatki zbożowe, które w czasie produkcji, tak są wytrawiane z naturalnych składników i witamin, że muszą być nimi wzbogacane w kolejnych etapach produkcji.

Oprócz małej wartości odżywczej produkowanej żywności, zawiera ona mnóstwo sztucznych dodatków i zanieczyszczeń w postaci pestycydów i metali ciężkich. Szacuje się, że każdy z nas, zjada blisko 3,75 l pestycydów i herbicydów rocznie (stan na 2007 r.). Niektórzy powiadają, że łatwiej wygrać na loterii, niż trafić na dobrą radę, co należy jeść.

I co teraz?

Smutna prawda wygląda tak, że trudno całkowicie wyeliminować z diety szkodliwe substancje. Nie przestaniemy też oddychać, tylko po to, aby nie wdychać zanieczyszczeń obecnych w powietrzu. Jest to po prostu niewykonalne.

To co możemy zrobić, to ograniczyć niektóre pokarmy i „posprzątać” nasz organizm. Organem, który pełni szczególną rolę w procesie oczyszczania organizmu jest wątroba, o którą trzeba dbać niezależnie od wieku. Od wątroby zależy nasze zdrowie, a nawet życie. Ponieważ sama wątroba nie boli ani nie daje żadnych innych oznak swojego zmęczenia, często zapominamy o tym, jak ważna jest jej dobra kondycja.

Ku mojej radości, powstał już suplement diety, który wspomaga wątrobę, a tym samym skutecznie i naturalnie pomaga w oczyszczaniu organizmu z metali ciężkich. Mam na myśli Hepatil Detox, który dzięki zawartości chlorelli i wyciągu z karczocha oczyszcza nasze ciało z toksyn i metali ciężkich.

hepatil-detox-img

Chlorella:

  • Jednokomórkowy organizm o wielkości od 2 do 12 mikronów
  • Występuje zarówno w wodach słodkich i słonych
  • W 60% składa się z białka
  • Zawiera ponad 70 substancji będących źródłem ważnych dla człowieka substancji odżywczych, w tym 19 aminokwasów
  • Jest bogata m.in. w:
Witaminę A 55,500 IU/ 100g
Beta Karoten 180,8 mg
Chlorofil 1,469 mg
Ryboflawinę 4,8 mg
Witaminę B6 1,7 mg
Witaminę B12 125,9 mg
Witaminę C 15,6 mg
Kwas foliowy 26,9 mg
Wapń 165 mg
Magnez 315 mg
Cynk 71 mg
Żelazo 167 mg

 

  • Poprzez dużą zawartość chlorofilu (stąd nazwa) posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Stanowi dla ludzkiego organizmu naturalne antidotum dla pestycydów
  • Chlorofil zawarty w Chlorelli wspomaga proces trawienny i wpływa bardzo korzystnie na wchłanianie pozostałych substancji odżywczych w niej zawartych oraz tych, pochodzących z codziennej diety

To dopiero początek

Całkiem niedawno wspólnie z Jackiem stwierdziliśmy, że najwyższy czas uczynić nasz tryb życia jeszcze zdrowszym. Dlatego wprowadziliśmy odpowiednią suplementację, zmodyfikowaliśmy naszą dietę, a przede wszystkim zaczęliśmy uprawiać sport. Ja postawiłam na bieganie, Jacek na intensywny fitness i ćwiczenia siłowych.

Zapraszamy zatem do kolejnych wpisów z serii o zdrowym stylu życia. I koniecznie napiszcie, o czym chcielibyście przeczytać w kolejnych wpisach :)

* Zdjęcie w nagłówku pochodzi z serwisu Fotolia.

8 komentarzy do wpisu „Magdalenki, przepis na francuskie ciasteczka maślane

  1. Bardzo chciałabym je zrobić, ale niestety, nie posiadam tych charakterystycznych foremek :( Muszę dopisać je do listy zakupów ;)
    Ściskam cieplutko!

Dodaj komentarz