Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

„Zielone pomidory” kojarzą mi się z sałatką jaką robiła moja babcia, gdy na ogrodzie zostawały już tylko zielone pomidory i jej octowy smak, a od zawsze lubiłam wszystko co kwaśne. Moje drugie skojarzenie to wspaniała książka „Smażone zielone pomidory”.

Korzystając z końca lata, bo w tym roku jesień jest wyjątkowo letnia i piękna przygotowałam kilka słoików sałatki podobnej do tej jaką jadłam jako dziecko. W ramach uwspółcześnienia dodałam 1 zieloną paprykę.

Niezbędne składniki

  • 2 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryka (niekoniecznie)

Zalewa:

  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Pomidory należy umyć, pokroić w plasterki zaczynając od wierzchołka w stronę szypułki. Dzięki temu pomidor zachowa swój kształt. Pokrojone pomidory umieścić w dużej misce i porządnie posolić, wymieszać i odstawić na 24h.

Następnego dnia:

Wyparzyć słoiki. Cebulę posiekać na piórka, podobnie paprykę. Pomidory odsączyć na durszlaku. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, zagotować, dodać pomidory, paprykę i cebulę. Zagotować. Gorące warzywa nakładać w słoiki, zalać zalewą i pasteryzować przez 10 minut.

 

Sałatka jest doskonałym dodatkiem do obiadu, zimnego bufetu czy kanapek. Ja ją po prostu uwielbiam!

A wy lubicie?

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

4 myśli na temat “Sałatka z zielonych pomidorów na zimę”

  1. Sałatkę z zielonych pomidorów zrobiłam ,ale jak dla mnie za bardzo kwaśna:)Sprubuję z mniejszą ilością occtu.

    1. To fakt, że tutaj jest więcej octu niż w np. ogórkach konserwowych. Osobiście lubię takie kwaśne rzeczy, a galaretę wieprzową to polewam solidnie octem.
      Pozdrawiam :)

    2. Wlasnie ja zrobie,bo mam na balkonie bardzo duzo zielonych pomidorkow, ale tez mi sie wydaje ze w przepisie jest za duzo octu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.