Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem

sałatka z roszponki

Mimo, że zima daje się we znaki, u mnie w kuchni zawitała wiosna. Na parapecie pięknie rośnie cebulka dymka. Nawet nie zauważyłam, jak nagle wyrosła w tak piękny szczypiorek. Śmieję się, że czasem słyszę jak rośnie. Tymczasem w sklepach pojawiła się już roszponka. W tak wiosennym nastroju postanowiłam, że dzisiaj na obiad sałatka z roszponki z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym łososiem.

Składniki:

  • opakowanie roszponki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g pomidorków koktajlowych (pół opakowania)
  • 1 cebula czerwona
  • kilka mandarynek
  • 3 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych (lub inna oliwa)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z roszponki – sposób przygotowania

Roszponkę dokładnie opłukać, oderwać ogonki i wysuszyć. Doskonale sprawdza się do tego suszarka do sałaty. Cebulę posiekać drobno. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki.

O tej porze roku trudno o soczyste mandarynki, ale mnie się udało. Kupiłam je w małym lokalnym sklepiku. Do sałatki wystarczy kilka sztuk. Należy je obrać i podzielić na cząstki. Biała skórka odchodzi z trudem, więc nie bawiłam się z jej odejmowaniem. Jeśli nie uda się wam kupić mandarynek, to można spróbować z cząstkami pomarańczy, a odważniejsi mogą pokusić się o grejpfruta.

Łososia pokroić w prostokąty. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Całość polać oliwą i octem. Dodać soli i pieprzu według własnego uznania.

I gotowe! Nasza sałatka z roszponki zrobiona, a my możemy cieszyć podniebienie. Przygotowana przeze mnie sałatka z roszponką pozwoliła mi na chwilę zapomnieć, że za oknami jeszcze zima. Dzięki niej w mojej kuchni zagościła wiosna. To nic, że tylko na chwilę :)

 

3 komentarze do wpisu „Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.

  1. no a jak ma smakować jak dodano galaretkę morelową ? babcia by napewno takiego nie zrobiła.Prawdziwy dżem robi sie jesienią i to z samej dyni i jabłek a nie wiosną z przemrożonych art. To tak jakby rosół gotować z zamrożonego mięsa. A pomysł z galaretką nie jest autorski, bo krąży już przynajmniej od 10 lat gdy nastała moda na robienie dzemów z dyni,cukini,marchewek.

Dodaj komentarz