Sałatka Gyros z kurczakiem na karnawał

Co zrobić, gdy niespecjalnie umiemy gotować, a chcemy przygotować coś do jedzenia na sylwestrową domówkę? Ja polecam sałatkę gyros! Wiem z własnego doświadczenia, że jest chętnie jedzona w trakcie imprez. A skoro tak jest, to czemu tego nie wykorzystać? :)

Sałatka gyros ma do siebie to, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Panie domu mogą zlecić jej zrobienie swoim mężczyznom, bez obaw, że coś zepsują. Natomiast Panowie, przygotowując tę sałatkę łatwo zapunktujecie w oczach swoich Pań ;)

 

Niezbędne składniki na gyros warstwowy

pierś z kurczaka
kukurydza z puszki
kapusta pekińska
2 cebule
ogórki konserwowe
majonez
przyprawa gyros

Jak zrobić sałatkę gyros

Sałatka gyros, to sałatka warstwowa i powinno się ją układać wg określonego porządku. Ale bez obaw, jeżeli zmienicie kolejność, to nikt od tego nie umrze.

1. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę, którego następnie mieszamy z przyprawą do gyrosa.

2. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię (z olejem) i podsmażaj przez chwilę aż kurczak się zarumieni. Później, po usmażeniu, gdy kurczak trochę ostygnie, to przełóż go do miski (dolna warstwa).

3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Następnie ułóż ją w misce jako kolejną warstwę.

4. Teraz kolejna warstwa, czyli keczup. Nie za dużo, nie za mało. Z wyczuciem.

5. Ogórki pokrój w kostkę i ułóż na keczupie, a na to wszystko wysyp porcję kukurydzy z puszki. Na moją sałatkę zużyłem jedną puszkę kukurydzy.

6. Kapustę pekińską przekrój na ćwiartki, a potem posiekaj na plasterki i przełóż do miski. Pamiętaj, aby zostawić trochę miejsca na ostatni składnik, czyli majonez. Majonezem posmaruj wierzch sałatki i gotowe! Szybko, łatwo, bezboleśnie!

Sałatka gyros, to moja propozycja na sylwestra i karnawał. Przepis jest prosty, a sałatka naprawdę smaczna. A co Ty polecisz na noworoczne przyjęcia i imprezy? :)

sałatka gyros

3 komentarze do wpisu „Kurczak w pomarańczach

  1. Gdyby u mnie w domu takie rzeczy jadali – zrobiłabym chętnie. A tak muszę sobie poczekać aż pójdę na swoje. Zdziwiło mnie że bez skórki – ja uwielbiam skórke jak jest podsmażona. Mój Piotrek zawsze skórkę ściąga i mi oddaje :)

Dodaj komentarz