Rozgrzewająca zupa meksykańska na jesienne chłody

Przed nami okres chłodów, deszczu i wilgoci. Przy takie aurze, aż miło wchodzi się do ciepłego mieszkania. Temperatura kilku stopni na plusie daje odczucie większego zimna niż -5 w zimie. W długie jesienne wieczory dobrze jest zaszyć się w zaciszu pokoju z kubkiem czegoś ciepłego. Dlatego dziś polecamy rozgrzewającą zupę meksykańską z dużą ilością pieprzu cayenne.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały sok pomidorowy
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka oleju do smażenia

rozgrzewająca zupa meksykańska

Mięso podsmaż na oleju. Mieszaj, aby ładnie się rozpadło. W garnku zagotuj wodę, dodaj mięso, pomieszaj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i gotuj 10 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.

Paprykę umyj, wytnij gniazdko nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, odcedź. Dodaj warzywa do zupy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj przyprawy i zupa gotowa.

5 komentarzy do wpisu „Pyszne ciasto cytrynowa kostka bez pieczenia

  1. Witam
    Właśnie zrobiłam ciastka, nie wiem dlaczego ale herbatniki były strasznie mokre, polewę jogurtową musiałam dorobić bo z podanych składników wychodzi jej za mało i tak samo jest z galaretką, musiałam użyć cztery a nie dwie a miałam wymiarowo taka samą blachę.

    • Do przygotowania ciasta proponuję użyć maślanych herbatników. Ostatnio odkryłam, że są na ryku ich dwa rodzaje. Pierwsze to tanie zwykłe herbatniki, drugie są nieco droższe i maślane, a w smaku przyjemne i bardzo kruche, dlatego bardziej nadają się do ciasta (jak również smaczniejsze solo). Mimo wszystko, aby bardzo nie zmiękły, masa jaką wylewamy na nie, musi być tężejąca – czyli już nie rzadka, ale i nie całkiem gęsta, bo nie utworzy gładkiej powierzchni.
      Ciasto przygotowałam w blaszce o wymiarach 20×29 cm i wyłożyłam na dno 16 herbatników (4×4). O jednej rzeczy w przepisie nie wspomniałam (za co przepraszam i już edytuję), mianowicie masę wylałam tylko na całe herbatniki (nie układałam połówek, tylko całe sztuki, a wtedy zostaje taki wolny pasek). Podniosłam jeden bok z papierem/folią, usztywniłam aby było w miarę równo i wylałam masę. Składników użyłam w ilości jak w przepisie. Myślę, że to mogła być przyczyna, że zabrakło Ci masy i galaretki.
      Dziękuję za komentarz. Teraz będę pamiętać, aby pisać o wszystkich szczegółach.

      Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz