Razowe ciasteczka z marmoladą z róży

Wczoraj opublikowałam wiadomość o konkursie jaki organizuję, dziś doczekaliście się wpisu na ciasteczka. Nie są to zwykłe kruche ciasteczka. Oprócz tego, że je przełożyłam marmoladą różana (sklepową, nie własną) to w ich składzie jest mąką razowa. Przepis jest typowym przepisem na kruche ciasto (nie półkruche, które wkrótce będzie).

Skład:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki razowej
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • zapach waniliowy
  • marmolada różana

Mąkę przesiać, w środek dodać posiekane nożem masło i rozdrobnić palcami mieszając z mąką. Dodać cukier, żółtka, jajko i zapach. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić przynajmniej 1 h w lodówce. Ciasto to charakteryzuje się specyficzną kruchą strukturą. Nie jest ciągnące, tylko kruszy się, a widać to nawet przy wałkowaniu.  Po schłodzeniu, podzielić ciasto na części i wałkować, a następnie wycinać ciastka przy pomocy foremek.

Piekarnik nagrzać do temperatury około 190 stopni C. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej ciasteczka. Piec około 15 minut, ale lepiej sprawdzać co jakiś czas aby się zbytnio nie przypiekły. Moje posiedziały minutę dłużej, stąd mają kolor pierników. Oczywiście dodatek mąki razowej nie pozostaje obojętny na kolor ciasteczek.

Po ostudzeniu smarować ciasteczka marmoladą, przykrywając drugim ciastkiem. Teraz ciasteczka muszą odpocząć. Ja swoje ułożyłam na tacy i przykryłam bawełnianą ściereczką. Do jedzenie są zdatne od następnego dnia, kiedy zaczynają mięknąć.

Przy okazji tematu ciastek zapraszam do brania udziału w mojej akcji kulinarnej „Ciastka na jeden kęs”

Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

50 komentarzy do wpisu „Maślane kruche ciasteczka – prosty przepis

    • Niestety trudno mi powiedzieć jak ustawić Thermomix, ponieważ wciąż o nim marzę :)
      Sama posiadam robot, który zagniata ciasto, ale nie podgrzewa i u mnie takie ciasto przyjmuje formę kulek, okruszków, które zagniatam rękami w plastyczną kulę.
      Jedynie co mogę podpowiedzieć, to proszę ustawić Thermomix na 1 minutę i sprawdzić jak wygląda ciasto.

    • Kruche ciasteczka jak najbardziej można polukrować. Lukier to prawie sam cukier, który ciasteczka też mają w swoim składzie. Nie powinno zaburzyć to ich smaku.

  1. Dziekuje za super przepis. Ciasteczka wyszly rewelacyjne. Czy ktos moze robil je w wersji ze stewia zamiast cukru?

  2. Za pierwszym razem zrobiłam Twoje ciasteczka bez skorki z cytryny, tak dla bezpieczeństwa – wszystkie zjedzone :-) Później kombinowałam ile wlezie, z cytryna, pomarańczą, przyprawami… Wszystkie co do okruszka zniknęły z patery. Dziękuje za przepis. Dziś robię na jutro z dodatkiem czekolady i bakalii (oczywiście jako posypka) na 100 % jestem pewna że wyjdą też wyjątkowe. Gorąco polecam przepis i stosowanie się do proporcji składników.

  3. Odważyłam się zrobić po raz drugi ciasteczka, zdecydowałam się na ten przepis i… Pełen sukces! Chociaż z pewnością dałam za dużo mąki, więc ciasto wyszło trochę za suche, ale i tak po wyjęciu z lodówki dało się bez problemu je rozwałkować i wyciąć najróżniejsze wzory :) Muszę się przyznać do tego, że w zasadzie dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem, ale już wiem, że te ciastka zagoszczą u mnie na stałe, bo są łatwe do zrobienia i jednocześnie przepyszne! Smakują całej mojej rodzinie i z pewnością bardzo szybko znikną ;) Dziękuję przeogromnie za ten przepis, naprawdę było warto go wypróbować :)

    • Super! Zawsze warto próbować i wierzyć, że się uda. To już połowa sukcesu. A jak ciasto się udaje to tylko motywuje do dalszych sukcesów. Pozdrawiam:)

  4. Robiłam je pierwszy raz :) są łatwe i PYSZNEEEEEE:) zrobiłam kilka swoich zmian: nie miałam masła, więc użyłam margarynę, nie miałam skórki cytryny, dodałam skórkę pomarańczową i konsekwentnie zamiast olejku waniliowego dałam pomarańczowy, blachę wysmarowałam margaryną! Trzeba wypracować odpowiednią grubość i pilnować, żeby się za bardzo nie spiekły, bo wtedy to już nie ten smak.

    • Często robię kruche ciastka z margaryną zamiast masła i wychodzą również pyszne. Cieszę się, że Ci się udały i smakowały:) Pozdrawiam

  5. zrobiłam dziś – jako ciążową zachciankę;) faktycznie są maślane – nawet ciut za bardzo i kruche. Jeśli chodzi o ciasto – rewelacja, wyrabiało się jak ciastolina. Mąż powiedział, że lepsze jak ze sklepu;) Pozdrawiam

    •  Mi zawsze wychodzi około 3-4 blaszek do piekarnika, ale to też zależy od grubości ciastek. Tu akurat podałam dla cieńszego ciasta.

  6. Dziś wypróbowałem ciasteczka
    maślane. Córka miała ochotę pomagać mi w kuchni więc ciastka to dobry wybór,
    mogła sobie wycinać kształty jakie chciała. Wyszły przyzwoite. Za bardzo
    rozwałkowałem ciasto, ale tylko na pierwszą blachę. Druga i trzecia blacha już ok.
    Pozdrawiam.

     

    • Cieszę się ciasteczka wyszły, podobnie jak sok Kubuś;)
      Co do ciasteczek, to ja osobiście wolę półkruche. Różnica jest taka, że dodaje się spulchniacz (proszek do pieczenia, soda oczyszczona) i można także użyć śmietany. Amoniaczki też są super (na amoniaku), bo niesamowicie rosną. Takie ciasteczka to świetna zabawa do zrealizowania z dziećmi.

  7. Witam, 
    Zamiast skórki z cytryny dodałam przyprawy do piernika, a zamiast zapachu waniliowego, cukier waniliowy. Wyszły przepyszne kruche korzenne! Pozdrawiam :)

    •  Na pewno nie. Skórka cytrynowa nadaje przyjemny aromat i podkreśla smak, ale można się bez niej obejść.

    •  Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
      Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

    •  Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
      Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

Dodaj komentarz