Ratatouille z kluskami śląskimi czyli genialnie prosty i smaczny obiad!

Całkiem niedawno dodałam wpis Jak zrobić kluski śląskie. Tymczasem wczoraj w gazetce promocyjnej pewnego sklepu znalazłam przepis na Ratatouille (Ratatuj) z kluskami śląskimi. Zdjęcie potrawy wyglądało bardzo obiecująco, a przepis bajecznie prosty. Danie zrobiło furorę w domu! Wyszło przepysznie.

Składniki:
kluski śląskie gotowe lub własne (przepis krok po kroku tutaj)
pół małej cukinii
kawałek bakłażana (niekoniecznie)
1 duża cebula
1 czerwona papryka
plaster selera
100 g włoszczyzny
100 ml oleju
tymianek
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku

 Z włoszczyzny, wody i solu ugotować wywar jarzynowy – około 100-150 ml. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, selera w słupki, a czosnek w plasterki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie podlać przygotowanym wcześniej wywarem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek. Do smaku można dodać słodka paprykę w proszku.  Podawać z gorącymi kluskami śląskimi, nalewając nieco sosu do dziurek.

 Jak spróbujecie tego dania, na pewno nie będziecie żałować. Gwarantuję!

Warzywa psiankowate 2012

5 komentarzy do wpisu „Ciasto kruche – przepis podstawowy

      • A co wam nie wyszło? Tutaj jest ogólnie o kruchym. Chybaze chodzi wam o te maślane, tak? Ja robiłem i wyszły ok, ale wole ciasteczka w stylu półkruchym popularnie zwane kruchymi.

Dodaj komentarz