Pyszne ciasto Snikers z orzeszkami i kajmakiem

Moje ulubione batony…oczywiście SNICERS! Wprost uwielbiam te orzeszki pod warstwą mlecznej czekolady i nugatu. Dziś już ich nie jem, ponieważ nie wskazana jest mi czekolada. Dla niektórych osób byłaby to tragedia, ale ja nauczyłam się z tym żyć i może mi nie uwierzycie, ale wcale mnie nie ciągnie do czekolady. Ze słodyczy jem tylko ciasta i desery które przygotuję i to mi w zupełności wystarczy.

Ciasto Snikers – składniki na jedną blachę

Ciasto Snikers nie jest trudne w przygotowaniu. Polecam szczególnie na różnego rodzaju uroczystości i przyjęcia. Przepis pożyczyłam i trochę zmodyfikowałam z bloga Cake Time. Snikersa upiekłam w blasze 25×40 cm.

orzechy włoskie

Składniki na jedną blachę

Warstwa orzechowa:

  • 50 g masła/margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g orzechów (u mnie włoskie)

Ciasto (3 placki):

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem 1 (budyń):

  • 2 budynie + cukier
  • 700 ml mleka

Krem 2 (kajmak):

  • puszka zagęszczonego mleka słodzonego (gotować 3 h) lub gotowa masa kajmakowa

ciasto snikers

Ciasto Snikers – przygotowanie

Ciasto zacząć od przygotowania ciasta. Zabrzmiało to błyskotliwie, ale wiecie o co chodzi… Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na 3 części. Ja podzieliłam i zważyłam. Odkąd mam kuchenną wagę mogę szaleć, nawet jeśli chodzi o ważenie ciasta na placki. Wyniki wyszły zaskakujące. Ostatecznie każda kulka na placek ważyła blisko 400 g. Placki rozwałkowujemy, blachę wykładamy papierem i układamy ciasto docinając na brzegach. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. W taki sposób pieczemy 2 placki około 12 minut. Przed upieczeniem ostatniego placka musimy przygotować warstwę orzechową. Upieczone placki ostrożnie wyjmować, bo są tak miękkie, że lubią się łamać.

ciasto snikers

Warstwa orzechowa:

W garnuszku mieszamy wszystkie składniki: cukier, masło/margarynę i miód. Orzechy siekamy, ja rozgniatałam je dłonią, ale nóż będzie skuteczniejszy. Orzechy przekładamy do garnuszka, chwilę gotujemy. Wszystkie składniki powinny się rozpuścić. Studzimy.

ciasto snikers

Na ostatni surowy placek wykładamy warstwę orzechową i dopiero pieczemy (trochę dłużej, bo ok 15 minut). Placki ostudzić.

ciasto snikers

Na mleku ugotować budyń z cukrem i jeszcze ciepłym polać pierwszy placek ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim płatem ciasta. Na to wyłożyć masę kajmakową i położyć ostatni blat ciasta z orzechami. Ciasto powinno jakiś czas poleżeć w spokoju, bo wtedy ładnie mięknie. Najlepiej przygotować je wieczorem, a kroić następnego dnia.

ciasto snikers

Kawa, ciasto snikers i dobra książka… A jak wy się relaksujecie?

ciasto snickers

ciasto snikers

Dodaj komentarz