Przepis z opakowania: Pęczak jęczmienny z boczkiem i serem Feta

Zwykle jest tak, że pomysłów na nowe potrawy szukamy w książkach kucharskich, na blogach kulinarnych albo w telewizji. To chyba standardowe źródła nowych przepisów dla większości z nas. Czasami jednak warto wyjść poza utarte schematy.

gulasz z kaszą

gulasz z kaszą

Zwykle jest tak, że pomysłów na nowe potrawy szukamy w książkach kucharskich, na blogach kulinarnych albo w telewizji. To chyba standardowe źródła nowych przepisów dla większości z nas. Czasami jednak warto wyjść poza utarte schematy.

Gdy robię zakupy w markecie i wybieram produkty, to często analizuję skład tego, co zawiera danie opakowanie. Przy tej okazji zerkam też na propozycje podania, które się tam znajdują. Za wyjątkiem produktów i dań kuchni orientalnej, to najczęściej są tam lekko zmienione wersje najpopularniejszych przepisów.

Ale tym razem, gdy zerknęłam na przepis na opakowaniu kaszy „Pęczak jęczmienny”, było inaczej. Zaintrygowało mnie, że to danie zawiera tak dużo różnych składników, których do tej pory nie łączyłam ze sobą.

Niezbędne składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1/2 czerwone papryki
  • 10 pieczarek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki groszku konserwowego

gulasz z kaszą

Banalnie proste przygotowanie

Kaszę ugotować (ok. 30 minut). Na patelnie wlać łyżkę oleju i podsmażyć pieczarki, a następnie dodać boczek.

Pora posiekać, paprykę pokroić w słupki i razem z groszkiem i suszonymi pomidorami dodać do boczku.

Całość smażyć 10 minut. Dodać kaszę, a na końcu fetę i dokładnie wmieszać.

I gotowe! Prawda, że proste? :)

Jestem ciekawa jak często Wy korzystacie z przepisów na potrawy podanych na opakowaniach?

gulasz z kaszągulasz z kaszą

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.