Przepis na żurek wielkanocny z francuską wkładką

żurek

Dziś przygotowałam przepis na żurek, ale inny niż wszystkie, jakie do tej pory widzieliście. Chociaż zawiera w sobie francuską wkładkę, to na pewno idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Do przygotowania zupy potrzebny jest zakwas. Jak go zrobić przeczytacie już niebawem, oczywiście na Jak Po Maśle. Jeśli nie chcecie bawić się z jego przygotowaniem, zawsze możecie kupić gotowy. Żurek przygotowany na zakwasie ma zupełnie inny smak niż żurek przygotowany instant. Mój żur ugotowałam w 15 minut, tyle również zajęło mi upieczenie „francuskiej wkładki”.

Bazą zupy jest biała kiełbaska, ale możecie dodać zwykłą oraz boczek, który najlepiej smakuje podsmażony. Do ugotowania zupy użyłam Przyprawy Kamisa. Ktoś mógłby zastanawiać się „po co ta torebka, przecież to chemia?”. Otóż moi drodzy nie wszystko co kupujemy jest złe. Warto czytać skład. Przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis zawiera: sól, czosnek, cebulę, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek i liście laurowe. Taki skład do mnie przemawia, a zupa tylko na tym zyskała.

Składniki żurku

  • 1 l wody
  • kilka kiełbasek
  • szklanka zakwasu (przepis tutaj)
  • łyżeczka chrzanu
  • przyprawa do żurku Kamis
  • jajko
  • ciasto francuskie
  • szczypiorek

Mój przepis na żurek

Kiełbaski wrzucić do wody i gotować kilka minut. Ja z przyzwyczajenia dodaję liście laurowe i kilka kulek ziele angielskiego. Bez tego zupa się nie liczy.

żurek

Kiełbaski wyjąć i osuszyć.

kiełbaski

Kiełbaski ułożyć na cieście francuskie i zawinąć w ruloniki. Skleić.

biała kiełbasa

Kiełbaski owinięte ciastem pokroić w miarę jak najcieniej. Mnie wyszła szerokość ok. 3 cm.

biała kiełbasa

Piekarnik rozgrzać wcześniej do temp. ok. 190° C. Kiełbaski zapiekać aż się lekko zarumienią czyli około 10-15 minut.

biała kiełbasa

Wracam do naszego żurku. Do wody w której gotowały się kiełbaski dodajemy zakwas i 2 łyżki przyprawy do żurku. Zagotować. Do żurku pasuje również czosnek, ale nie jest on konieczny. Gdy zupa zacznie się gotować dodać odrobinę chrzanu.

przepis na żurek

Żurek podawać z jajkiem i pieczonymi kiełbaskami.

przepis na żurek

I to już cały przepis na żurek. Prawda, że proste?

Nie wiem czy zwróciliście na to uwagę, ale kiełbaski w cieście francuskim wygladaja jak połówki jajek :). Mój Jacek, który nie jest miłośnikiem żurku, tym razem zjadł nawet dokładkę. Stwierdził, że w tej postaci smakuje zupełnie inaczej i zdecydowanie lepiej.

A jak Wam się podoba taka wersja żurku wielkanocnego?

 

Dodaj komentarz