Przepis na pączki z dziurką – bardzo puszyste!

Bardzo lubię jeść pączki, ale tylko te usmażone w domu. Pączki z dziurką (dounat lub donat) robiłam dziś pierwszy raz i muszę powiedzieć, że robi się je dużo łatwiej niż tradycyjne. Można je przygotować razem z partnerem lub nawet dzieckiem. Nic się nie rozkleja, nic nie wylewa, a smaży szybciej niż kotlety. Wisienką na torcie będzie pyszny lukier lub tylko cukier puder. I mimo, że spodziewałam się, że lukier będzie za słodki, to spotkała mnie miła niespodzianka, bo dodatek kwasku cytrynowego świetnie komponuje się z pączkami. Nie są ani za słodkie, ani za tłuste. Po prostu idealne, a na sam widok ślinka cieknie. Idę po jednego…

Po ostatnim psikusie, jaki Wam zrobiłam (klik), przyszedł czas na prawdziwe pączusie, a przepis zapożyczyłam z bloga GotujęBoChcę.

przepis na pączki
Składniki:

  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

W miseczce wymieszać drożdże, letnie mleko i połowę cukru pudru. Dodać łyżeczkę mąki i odstawić, aż zacznie rosnąć i pojawi się piana. Do miski przełożyć mąkę, wlać przygotowany zaczyn, dodać jajko i pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut aby wyrosło.

przepis na pączki

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dość grubo i przy pomocy szklanki wycinać kółka, a kieliszkiem dziurki naszych donatów. Surowe pączki układać na tacy lub desce, przykryć ściereczką, aby przed smażeniem jeszcze podrosły. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pączki z obu stron, aż będą rumiane.

przepis na pączki

Zdejmując pączki z patelni, należy układać je na papierowym ręczniku, aby pączek nie wchłoną nadmiaru tłuszczu.

przepis na pączki

Lukier czyli kilka łyżek cukru pudru z dodatkiem kwasku cytrynowego zalać odrobiną wody i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeb dodać wody lub, gdy będzie za rzadki, dosypać cukru pudru.

Polukrowane pączusie posypać kolorową posypką.

przepis na pączki

Lubicie pączki czy mimo wszystko są dla Was za tłuste/kaloryczne?

 

24 komentarze do wpisu „Makowiec czyli tradycyjny polski przepis na struclę z makiem

  1. Pierwszy raz piekłam, strucla udała się wspaniale. Miała robić furorę na świątecznym stole lecz ciepła była taka pyszna, że się zjadła przed Świętami. Dziękuję za czytelny i tradycyjny przepis. Strucla przypomniała mi ciasto mojej mamy. Na pewno będziemy tu zaglądać.

  2. Ja parze mak w woreczku lnianym cala noc,rano przepuszczam przez maszynke 3 razy z brazowym cukrem,no i pozniej bakalie ubita pianka,miod i troszke rozpuszczonego maselka i biore sie za wyrabianie pysznego ciasta drozdzowego,wychodza magiczne strucelki makowe.

  3. Super przepis tylko chcialabym sie dowiedziec czy pieczesz und je zawiniete w papier czy to tylko tak do wyrosniecia.

  4. Witam serdecznie chcialabym sie dowiedziec czy czas pieczenia ktory jest podany w przepisie jest w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
    Pozdrawiam! :)

  5. robiłam na Święta ale niestety nie wyszedł-w smaku pyszny ale pusty w środku od góry.Czy wie Pani co zrobiłam nie tak?

  6. już mi ślinka cieknie,od dziecka jestem fanem maku i na pewno w ty roku makowca według waszego przepisu zrobię

  7. jak tylko wczoraj zobaczyłam zdjęcie na FB wiedziałam że będzie makowiec tylko pozostało pytanie czy rolada czy zwykły na kruchym cieście i cieszę się że zrobiłaś taki bo mogę odgapić przepis na ciasto :) co prawda znalazłam w internecie już jakies dwa i wydrukowałam sobie w pracy ale Twój pewnie będzie lepszy więc muszę sobie druknąć jutro :) tylko że ja mam masę makową więc nie wiem ile na takie trzy rolady potrzeba tej masy :) jakbyś pomogła byłabym wdzięczna

    • Wiadomo, że im więcej maku tym lepiej. 2 Puszki to na pewno pójdą, a 3 to nie wiem czy nie za dużo.

      • mam dwie puszki właśnie ale trochę z jednej zabiorę bo na wigilię mama robi takie fajne paluszki z makiem i bakaliami, więc po prostu zmniejsze troche proporcje na ciasto i powinno byc ok :)

        • choc napewno do tej masy dosypie jeszcze orzechy, rodzynki, jakies migdaly moze wiec bedzie troche wiecej a ze rodzynek kupilam za duzo i bardzo je lubie to bede musiala je wykorzystac jakos heh

  8. Uwielbiamy takie strucle i u mnie moja druga połowa nie wyobraża sobie świat bez takiej formy makowca ;) najczęściej piekę 2 szt i w drugi dzień świąt nie ma już ani kawałka… Mikołaj zjada w nocy, czy co… ;)

Dodaj komentarz