Przepis na ogórki małosolne

W zasadzie przepis na ogórki małosolne niczym się nie różni od receptury od na ogórki kiszone. Różnica jest tylko w nazwie. Ogórki małosolne to ogórki w początkowej fazie kiszenia, czyli kilka pierwszych dni od momentu zalania solanka o odpowiednim stężeniu. Wiem, że często poszukujecie przepisu na ogórki małosolne, dlatego zamieszczam osobny wpis. Przecież nikt nie rodzi się z zakodowaną informacją „ile dodać soli do ogórków kiszonych”.

Cała tajemnica małosolnych ogórków tkwi w solance. Druga sprawa to przyprawy.

Ogórki małosolne – mój prosty przepis :)

Zalewa solankowa:

  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki stołowe soli

oraz

  • ogórki gruntowe (chociaż udało mi się kiedyś zrobić ze szklarniowych – klik)
  • baldachy kopru
  • korzeń chrzanu
  • czosnek

Solanki nie gotuję. Wodę z kranu filtruje przez dzbanek z filtrem węglowym i rozpuszczam dokładnie sól. W słoikach układam umyte ogórki, dodaję przyprawy i zalewam solanką. Jeśli zależy nam na jak najszybszym uzyskaniu gotowych ogórków możemy użyć dwóch sztuczek:

  1. Zalewę mocno podgrzewamy i taką ciepłą zalewamy ogórki w słoiku lub
  2. Zalane i zakręcone ogórki wstawiamy na parapet lub taras, tak aby promienie słoneczne cały czas ogrzewały słoik.

ogórki małosolne

Ja osobiście, gdyby się oczywiście dało, zrobiłabym ogórki małosolne na całą zimę. Próbuję co rok, a one jak na złość kiszą się w słoikach.

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.