Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekanki z pieczarkami!

Jak ich nie lubić??

Już ich tyle przerobiliśmy… Z różnymi dodatkami i na różne sposoby, ale najczęściej wracamy do tej podstawowej wersji – z pieczarkami. To jeden z tych przepisów gdzie receptura jest niewspółmierne prosta do osiągniętego smaku.

Wyjątkowości nadaje użycie funkcji grilla w piekarniku. Temperatura jak w piecu!

Nie ma wtedy kontroli temperatury, a dzięki temu bułeczka ładnie się rumieni, a ser topi i przypieka. I najważniejszy czas – wszystko trwa zaledwie 2-3 minuty. To szybciej niż zagotowanie wody w czajniku! Druga tajemnica smaku to masło czosnkowe, które uwielbiam. Najlepiej smakuje latem, gdy dodaje się do niego świeże zioła. W wersji zimowej raczej jesteśmy zdani na susz, ale smak nadal jest pyszny. Już sama bagietka posmarowana masłem czosnkowym z ziołami i podpieczona jest pyszna. Takie wersje do odgrzania możecie dostać w sklepach. Zdarzało mi się jeść takie pieczywo na imprezach plenerowych i było pyszne. Niemniej jednak wolę sama przygotować w domu :)

zapiekanka z pieczarkami

Składniki dla 4 zapiekanki:

  • 2 bagietki
  • masło czosnkowe (masło+ząbek czosnku przeciśnięty+zioła prowansalskie, odrobina soli)
  • 10 pieczarek
  • olej Wielkopolski
  • liście świeżego szpinaku
  • mozzarella w plastrach

zapiekanka z pieczarkami

  1. Przygotować masło czosnkowe – wymieszać wszystkie składniki w małej miseczce. Masło powinno być miękkie.
  2. Pieczarki oczyścić lub obrać. Pokroić na plasterki i usmażyć na oleju z odrobiną soli.
  3. Bagietki przekroić i posmarować masłem.
  4. Piekarnik włączyć na funkcje grilla. U mnie jest to średnia lub duża grzałka na górze piecyka. Nie ma regulacji temperatury. Jest tylko sterowanie 1, 2 lub 3. I to jest właśnie fajne! Jak w prawdziwym piecu.
    Gdy już będzie gorący (a nagrzewa się w dosłownie 1,5 minuty), należy włożyć bagietki na najwyższą półkę masłem do góry. Piec 1 minutę. Następnie odwrócić masłem w dół i piec 30 sekund.
  5. Wyjąć bagietki. Ułożyć na nich pieczarki, liście szpinaku i pokrojoną w paseczki mozzarellę.
  6. Wstawić do pieca na 1,5 minuty, a tak naprawdę do momentu aż się się zarumieni. Jeść gorące!

zapiekanka z pieczarkami

Jeść gorące.

Można polać dowolnym sosem, ale dla mnie są tak dobre i soczyste, że nie potrzeba już nic więcej…

zapiekanka z pieczarkami

zapiekanka z pieczarkami

 

Przepis bierze udział w konkursie:

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

www.olejkonwenanse.pl

7 komentarzy do wpisu „Startujemy z nowym cyklem wpisów o zdrowym stylu życia.

      • A ja jestem po artroskopii i narazie kolano mi ćwiczyć nie pozwala. Ale myślę że jeszcze w sierpniu odpuszczę a od 1 września zacznę wieczorne ćwiczenia.

  1. Ja suplementów nie uznaję. Przeraża mnie ilość reklam różnych suplementów, od preparatów na wzmocnienie włosów, odkwaszenie organizmu po te na poprawę potencji, nawet u kobiet ;) I dlatego Polacy są w czołówce pod względem liczby spożywanych leków i suplementów, nabijając przy tym ogromną kasę koncernom farmaceutycznym. Reporterzy TVN pokazali jak łatwo wprowadzić do obrotu wymyślony przez siebie suplement diety. Nie potrzebne są jakiekolwiek badania kliniczne, bo to środek spożywczy. Więc o jakich pozytywnych skutkach możemy mówić ;)? Nooo ale przecież mają nagrody profesorów farmacji hehe (mój ulubiony tekst z reklam suplementów)
    Przy Waszej zróżnicowanej diecie (widzę po przepisach jakie wrzucacie) takie wynalazki nie są potrzebne.
    Za to chętnie zobaczyłabym przepisy na potrawy na bazie kasz, roślin strączkowych, które nadawałyby się do podania mężowi :D Staram się ograniczyć mięso do 2 razy w tyg. i nieraz muszę nieźle pogłówkować, co podać na obiad. Za to pomysłów na desery nie brakuję (wielkie dzięki za galaretkowe inspiracje!)

    • Postaram się więcej przepisów dodawać, bo kaszę bardzo lubimy jeść (Jacek zje prawie wszystko co podam). Ostatnio odkryłam płatki gryczane, które gotuję na mleku jak owsiankę. Gryczana nie jest moją ulubioną kaszą, ale płatki są fantastyczne. Polecam szczególnie z bananem.
      Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz