Kuchnia

Zupy – co wiedzieć należy

Zupy to bogate źródło składników mineralnych i witamin. Wartość odżywcza oraz odpowiedni smak i aromat zależą od rodzaju składników użytych do ich sporządzenia, właściwej techniki wykonania poszczególnych czynności zawiązanych z obróbką wstępną i termiczną surowców, a także z warunkami sanitarno-higienicznymi naczyń i pomieszczeń. Prawidłowo przyrządzone zupy, z odpowiednio dobranymi pod względem zawartości składników odżywczych produktami, mają zasadnicze znaczenie w racjonalnym żywieniu człowieka. Spożywanie zup wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz bilansu wodnego w organizmie.

Nazwa zupy pochodzi najczęściej od głównego składnika nadającego jej charakterystyczny smak lub zapach. Zależnie od sposobu przygotowania zup dzielimy je na kategorie:

  • czyste
  • zagęszczane
  • podprawiane
  • przecierane

Zupy czyste przyrządza się z wywarów np. rosół, bulion, barszcz; podaje się je w filiżankach z dodatkami np. grzanki, paszteciki, grysik itp., albo w wazie lub na talerzu z kluskami, ryżem, makaronem, pulpetami. Zupy te mogą być podstawą do sporządzania zup zagęszczanych i podprawianych. Mają niewielką wartość kaloryczną, a podaje się je ze względu na wyjątkowy smak i aromat.

Jak zrobić dobry wywar?

Należy wybierać świeże mięso. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i krótko, wystarczy je opłukać z zanieczyszczeń mechanicznych. Podstawowy błąd to moczenie mięsa, a najczęściej w dużej ilości wody. Nie można tego robić, bo to co najlepsze (rozpuszczalne składniki) przechodzi do wody i spływa do ścieków.  Po umyciu mięso pokroić na kilka kawałków, włożyć do zimnej wody i powoli podgrzewać doprowadzając do wrzenia. W zimnej wodzie następuje rozpuszczenie białka mięsa, które dzięki temu może przejść do wywaru razem z solami mineralnymi i pozostałymi składnikami mięsa, podnosząc wartość odżywczą wywaru. Gotować pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać przyprawy oraz warzywa (należy je obrać, opłukać). Odpowiednim mięsem jest wołowina o krwisto żywym kolorze i białożółtym tłuszczu, ale również drób spełnia się w tej funkcji.

 

1 Comment

1 Comment

  1. diablo100

    16/05/2012 at 23:37

    na kaca jak znalas

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top