Home Kuchnia Danie główne Steki z indyka z ananasem. Gotujemy, testujemy i rozdajemy nagrody z marką Ambition!

Steki z indyka z ananasem. Gotujemy, testujemy i rozdajemy nagrody z marką Ambition!

12 min read
36
0

Bycie blogerem kulinarnym, to fajny i ciekawy fach. Możemy realizować swoją kulinarną pasję, dzielić się nią z innymi, a przy okazji mamy okazję testować różne interesujące produkty. I tak jest właśnie tym razem. Dostaliśmy do przetestowania patelnię marki Ambition z serii Taurus z powłoką Teflon™ Platinum Plus. Ponieważ patelni w kuchni mam już pół tuzina, to byłam bardzo ciekawa, czym ta mnie zaskoczy.

Patelnia czy stalowe ramię sprawiedliwości?

Kiedyś słyszałam taką opinie, że dobra patelnia powinna być ciężka. Nie jestem pewna, czy chodziło o zastosowanie w kuchni, czy jako substytut narzędzia do wymierzania sprawiedliwości niezdyscyplinowanemu mężowi. Ciężka i solidna patelnia sprawdzi się w tej roli wyśmienicie, bo lekkie patelnie wydają się mniej trwałe i skłonne do odkształceń. ;)

A tak na poważnie, to jaka powinna być dobra patelnia? Na pewno musi być na tyle solidna, aby służyć przez lata. Nie odkształcać się i być odporna na zarysowania. Potrawy nie powinny też przyklejać się do jej powierzchni. Dlatego testując patelnię Taurus brałam te kwestie pod uwagę.

Czy ktoś pamięta jeszcze czasy cygańskich patelni? A może macie takie jeszcze w domu? Dziś zdecydowanie prym wiodą patelnie z powłoką potocznie zwaną teflonową. Są jeszcze opcje ceramiczne, ale te są raczej mało odporne na zarysowania, o czym zdążyłam się przekonać korzystając z garnków ceramicznych.

Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak dokładnie przyjrzeć się testowanej patelni marki Ambition.

test patelni taurus ambition

Patelnia Ambition w kilku słowach.

Duża (28cm), ciężka (solidna), bezpieczna (bez kadmu, PFOA, Lead), odporna na zarysowania (można stosować metalowe narzędzia).

Dla mnie, jako matki i żony gotującej dla rodziny, najistotniejsze funkcje to:

Bezpieczeństwo.
Nie chciałabym, aby podczas gotowania trujące substancje przedostawały się do żywności. Producent rekomenduje, że powłoka Teflon™ Platinum Plus jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska. Potwierdzają to badaniami i atestami. Patelnia jest wolna od kadmu, ołowiu, PFOA.

I za to wszystko duży plus. Mój dom to nie laboratorium, więc nie jestem w stanie tego zweryfikować. Ufam jednak, że ktoś inny zrobił to za mnie i był w tym skrupulatny. Dlatego producent nie bez powodu chwali się tymi cechami swojego produktu.

Więcej informacji na temat powłoki Teflon™ Platinum Plus znajdziecie na stronie producenta.

Zdrowie.
Nie przepadam za zbyt tłustymi potrawami, dlatego cenię sobie smażenie w małej ilości tłuszczu. Tak jest zdrowiej i mniej kalorycznie. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu.

Na tej patelni smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu/oleju jest jak najbardziej możliwe.

test patelni taurus ambition

Wygoda.
Podczas smażenia chciałabym używać sztućców lub innych przyborów, jakie akurat mam pod reęką, również metalowych. Nie mam czasu zastanawiać się, czy ta konkretna łyżka porysuje powłokę patelni. W tym przypadku nie miałam takich rozterek.

Patelnia Taurus, jako jedna z niewielu posiada zwiększoną odporność powłoki na zarysowania, a sam producent pozwala używać metalowych łopatek. Powłoka Teflon™ Platinum Plus wykorzystuje nową opatentowaną technologię, która zwiększa odporność na zadrapania o 50% w porównaniu z dotychczasową najmocniejszą powłoką Teflon™ Platinum.

Brzmi przekonująco, więc sprawdziłam to w praktyce. W trakcie smażenia nie raz korzystałam z metalowych łyżek oraz tym podobnych akcesoriów i jak na razie nie udało mi się jej porysować.

Komfort.
Nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, a gotowanie powinno mi ułatwiać życie. Jeśli jakieś urządzenie jest wielofunkcyjne, to jego wartość w moich oczach wzrasta. Producent podaje, że patelnia Taurus nadaje się do zapiekania w piekarniku. No cóż, nie mogłam się oprzeć, żeby sprawdzić to w praktyce.

Najpierw podsmażyłam mięso mięso, a następnie zestawiłam patelnię z zawartością do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Ten test patelnia zdała na 5+! :)

Przepis na steki z indyka z ananasem

Testując patelnię Taurus przygotowywałam różne potrawy za jej pomocą. Jedną z takich potraw postanowiłam pokazać Wam w dzisiejszym wpisie. Postawiłam na danie proste, ale jednocześnie ciekawe, smaczne i jednocześnie jakże odmienne od tradycyjnych schabowych z kapustą.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • ananasy w puszce
  • 30 dag pieczarek
  • kilka plastrów żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

1. Mięso umyj, przekrój w połowie i podziel na „kotlety” czyli kawałki wielkości plastra ananasa. Mięso lekko rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron.

steki z indyka z ananasem
2. Pieczarki obierz i pokrój. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Posól trochę do smaku – będą smaczniejsze.

test patelni taurus ambition
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i ułóż mięso. Smaż około 1 minutę z każdej strony. W środku kotlety będą nadal surowe, ale nie przejmuj się, tak ma być.

steki z indyka z ananasem

steki z indyka z ananasem

4. Na każdy stek ułóż usmażone pieczarki, a na nich plaster ananasa, gałązkę pietruszki i plaster sera.
5. Patelnię wstaw do piekarnika na 25-30 minut i całość zapiekaj w temperaturze 200 st. C.
6. Podawaj gorące z białym ryżem i brokułem gotowanym na parze.

steki z indyka z ananasem

Czas na krótkie podsumowanie

Po tych kilku dniach spędzonych na testowaniu tej patelni miałam mieszane uczucia. Z jednej strony patelnia, która ma powłokę nieprzywierającą, to nie jest nic nadzwyczajnego. W końcu mamy XXI wiek i takie patelnie znajdziemy w każdym sklepie. Ta jednak wyróżnia się tym, że jest pokryta powłoką Teflon™ Platinum Plus, a to już duży plus.

W związku z tym, czy poleciłabym patelnię Taurus Wam, moim czytelnikom? Moja odpowiedź brzmi TAK.

Patelnia ta ma wiele zalet, ale jedna jej funkcja skradła moje serce. Mam na myśli to, że patelnię Taurus można wkładać do piekarnika i piec w niej potrawy. Jest to tak wygodne i przydatne, że po kilku dniach staje się czymś zupełnie oczywistym. Potwierdza się więc stare powiedzenie, że do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.

Konkurs – do wygrania 3x patelnia Ambition Colour!

Wspólnie z marką Ambition przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania są 3 patelnie z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Patelnie te również będą idealne do niskotłuszczowego smażenia.
patelnia_taurus_9

 

A co trzeba zrobić? Zadanie konkursowe jest proste, ale jednak będzie wymagało od Was trochę kreatywności. :)

Napiszcie w komentarzach swoją propozycję przepisu na danie niskotłuszczowe z patelni.

Trzy najciekawsze propozycje nagrodzimy patelnią Ambition.

Na odpowiedzi czekamy do 4 listopada 2015 r. włącznie. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż w terminie 10 dni od daty zakończenia konkursu.
Jeden uczestnik konkursu może udzielić tylko jednej odpowiedzi.
Regulamin konkursu znajdziecie pod tym linkiem: Regulamin konkursu.

Tekst powstał we współpracy z marka Ambition.

steki z indyka z ananasem

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

36 komentarzy

  1. a763 Gazeta.pl

    05/11/2015 at 00:49

    Bardzo polecam smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką:
    Składniki:
    2 cebule szalotki
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek masła lub oleju rzepakowego
    100 ml wytrawnego białego wina
    około 7 nitek szafranu
    125 ml wywaru z ryby
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 kg szparagów
    1 por
    12 oczyszczone przegrzebki
    sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, cukier, sok z cytryny

    Na patelni zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju rzepakowego pokrojone w
    drobną kostkę cebule szalotki i czosnek. Dodać białe wino oraz nitki
    szafranu i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Dolać rybny wywar,
    zagotować i pogotować chwilkę do zredukowania. Dodać słodką śmietankę,
    doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować blenderem
    do uzyskania gładkiego puree. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe
    końcówki. Szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z
    cytryny około 5 minut. Następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie.
    Podgotowane szparagi smażyć na patelni, ciągle mieszając, około 3 minut,
    po czym dodać pokrojonego w plasterki umytego pora. Doprawić solą i
    pieprzem. Muszle umyć, osuszyć i posolić. Następnie intensywnie
    podsmażyć na oleju, mieszając, około 5 minut. Na talerz wyłożyć szparagi
    z porem, na nich położyć muszle. Polać podgrzanym i spienionym
    blenderem szafranowym puree.
    To najlepsze niskotłuszczowe danie z patelni, które wszystkim bardzo polecam.
    Laura
    a763@gazeta.pl

    Reply

  2. Marzena Cichocka

    05/11/2015 at 00:33

    Warzywa na patelnię z kurczakiem na ostro
    Składniki:
    -pierś z kurczaka
    -mieszanka chińska warzyw na patelnię (brokuł, kalafior, cukinia, papryka, groszek zielony)
    – 1/3 opakowania brązowego ryżu
    -olej słonecznikowy
    -cebula
    przyprawy (papryka ostra , sól, pieprz, chili)
    Sposób przygotowania:
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego.
    Dodać warzywa i przyprawy, pierś pokroić w kostkę i dodać do reszty. Dusić razem ok 15 minut aż mięso będzie miękkie. Ugotować ryz i podawać razem z przygotowaną potrawką.

    Smacznego.

    Reply

  3. Aneta

    05/11/2015 at 00:29

    Witajcie,
    moja propozycja to piersi z
    kaczki z jesiennymi warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono.
    Potrzebujemy:
    2 piersi z kaczki
    2 marchewki
    1 seler
    1/2 korzenia pietruszki
    1 por (jasna część)
    2 jabłka
    1 kiść jasnych winogron
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Piersi
    z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z
    oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki na około 2
    h. Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda
    nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić
    zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
    Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk i na patelnię wrzucić
    pokrojone warzywa (najpierw por, potem marchewkę, pietruszkę i seler).
    Smażyć około 5 minut, często mieszając i następnie dodać lekko
    podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość smażyć około 15 minut, aż
    warzywa zmiękną. Patelnię można przykryć pokrywką. Danie przełożyć na
    talerze lub do osobnego naczynia. Na tej samej patelni, bez uprzedniego
    mycia, rozpuścić 1 łyżkę cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać
    pokrojone jabłka. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż jabłka lekko
    zmiękną. Do jabłek dodać winogrono, zamieszać i podsmażyć chwilkę. Piersi z kaczki z warzywami polać karmelizowanymi jabłkami i
    winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    Reply

  4. Kasia

    05/11/2015 at 00:16

    Dla mnie rewelacją są pankejki przekładane domową konfiturą truskawkową, następnie pankejek i dużo masła orzechowego słonego pysznego znowu pankejek i dużo bitej śmietany, rewelacja!! pyszności!! tego nie da się opisać!
    Pankejki przepis:
    ok 1,5 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru pudru
    350ml maślanki
    2 jajka najlepiej wiejskie
    2 czubate łyżki proszku do pieczenia
    1/4 kostki masła
    szczypta soli

    Wszystko mieszamy, smażymy na gorącej patelni wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Zaglądamy do spiżarni Mamy po dżem, dobre masło orzechowe i gotowe! na wierzch bita śmietana!! palce lizać

    Reply

  5. Iza Jankowska

    04/11/2015 at 22:56

    Mini fileciki z kurczaka w migdałowo-cytrynowej panierce

    2 podwójne filety z piersi kurczaka

    0,5 szklanki migdałów

    2 łyżki oliwy z oliwek

    2 łyżki soku z cytryny

    Skórka starta z połowy cytryny

    1 łyżeczka oregano

    1 ząbek czosnku

    2 szczypty soli i pieprzu

    Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni, po ostudzeniu przełożyć
    do malaksera. Zmiksować z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, oregano, solą,
    pieprzem i obranym czosnkiem.

    Filety umyć i pociąć na równe paski. Dokładnie osuszyć po
    czym wymieszać z pastą tak, aby były dokładnie pokryte.

    Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć fileciki z każdej
    strony tak aby w środku były w sam raz, a na zewnątrz złociste i chrupiące.

    Najlepiej podawać z plasterkami ziemniaczków podsmażonych na
    patelni z ziołami i niewielką ilością oleju.

    mail iza_jankowska@onet.pl

    Reply

  6. teresa

    04/11/2015 at 21:52

    Zajmuję się hodowlą królików, mam też swoją działkę na której uprawiam warzywa, lubie przyrzadzac to co sama wyhoduje, „bez chemii..”Dlatego podaję przepis na:
    Królika duszonego w winie z warzywami
    4 nogi z królika, butelka białego wina półwytrawnego, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół korzenia selera, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki śmietany.
    Przygotować zalewę: wino, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) połączyć w misce, dodać umyte udka i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyciągamy udka z zalewy, obsuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Nastęlnie zalewamy zalewą. Dusimy na małym ogniu ponad godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.
    teresa1405@onet.pl

    Reply

  7. Krzysztof

    04/11/2015 at 21:37

    Jestem mężczyzną gotującym. No dobrze… aspirującym do bycia gotującym. ;) Moje kulinarne umiejętności ograniczają się póki co do przygotowania na patelni jajecznicy, kotleta schabowego, klasycznego steka i … naleśników. Jako że jestem szczęśliwym „posiadaczem” ukochanej kobiety – wszystkie wyżej wymienione potrawy MUSZĄ być niskotłuszczowe i usmażone niemal bez kropli tego wrogiego kobiecie składnika. ;) A moja propozycja? Stawiam na naleśniki. Mam sprawdzony przepis na ciasto, do którego wlewam odrobinę oliwy. Moja ukochana tego nie widzi, a tu niezwykle korzystna jest zasada, że „czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”. ;) Smażę naleśniki na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni. Następnie samodzielnie przygotowuję mus z jabłek (nauczyłem się od babci) – pokrojone w kosteczkę jabłka duszę w garnku z wodą, cukrem i cynamonem. Przekładam musem naleśniki i polewam odtłuszczonym serkiem homogenizowanym. Serwuję ukochanej. Proste to danie, szybkie w wykonaniu i może niezbyt finezyjne, ale na pewno bez tłuszczu. I w dodatku do ogarnięcia dla mężczyzny aspirującego do bycia mężczyzną gotującym.

    krzysztofpazio@gazeta.pl

    Reply

  8. Kawaler 123

    04/11/2015 at 16:13

    Ostatnio naszła mnie ochota na spacer po lesie i tam też natknąłem się na grzybki leśne, które oczywiście pozbierałem i zabrałem do domu – już wtedy zaświtał mi plan na pyszne danie.
    Przedstawiam Wam teraz mój pomysł na niskokaloryczne danie z patelni, za którym przepada moja żona (będąca całe życie na diecie – a przynajmniej tak tylko mówi:)). No więc, potrzebować będziecie:
    – około 0,5 kilograma grzybków leśnych (uwaga! porządnie oczyszczony)
    – szklaneczka ryżu
    – 1 litr bulionu (oczywiście, najlepszy ten domowej roboty)
    – dwie duże cebule
    – cztery ząbki czosnku
    – dwie łyżeczki masła
    – dwie łyżeczki oliwy z oliwek
    – świeżo mielony pieprz
    – sól
    A jak już to wszystko macie to…kroimy grzybki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masełka i smażymy, aż do momenty, gdy grzybki się zarumienią. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko kroimy i wrzucamy na drugą rozgrzaną patelnię (ewentualnie małego garnka) z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli, dodajemy ryż, a następnie wlewamy do tego bulion. Należy cały czas mieszać do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu ! Na koniec dodajemy wcześniej podsmażone grzyby i jeszcze przez momencik gotujemy na małym ogniu. I gotowe :)) Aby danie wyglądało ładniej można posypać je startym serem. Smacznego :)

    kawa123ler@gmail.com

    Reply

  9. Madzia

    04/11/2015 at 13:33

    Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidorów

    2 średniej wielkości bakłażany
    4-5 pomidorów
    1 duża cebula
    1 łyżka octu –
    1-2 ząbki czosnku –
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki lub bazylii
    sól –
    oliwa

    Najpierw przygotowujemy bakłażany – odcinamy końce, częściowo obieramy wzdłuż ze skórki pozostawiając co 3cm nie naruszone pasma skórki (podobno z jakiegoś powodu sposób obierania jest bardzo istotny).
    Bakłażany kroimy w grubości 1 cm, posypujemy solą, przekładamy do durszlaka, nakrywamy obciążonym talerzykiem i odstawiamy na 1 godz.
    Warzywa kroimy w kostkę, bakłażany obsuszamy na ręczniku papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy bakłażany i smażymy porcjami. Obsuszamy je potem z nadmiaru oliwy. Oliwę wylewamy z patelni zostawiając na niej ok 1-2 łyżeczki tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i obsuszamy. Pomidory lekko podsmażamy i wrzucamy do miski, do której dodajemy też bakłażany i cebulę. Czosnek siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy sól. Do sosu, który został na patelni dodajemy łyżkę octu, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do miski (można dolać trochę oliwy). Wszystko mieszamy tak, żeby bakłażan się trochę rozpadł. Posypujemy pietruszką, podajemy schłodzone.
    Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.

    POZDRAWIAM

    Reply

  10. Franulka

    04/11/2015 at 13:27

    Sałatka z kozim serem i figami i orzechami na ciepło

    /na 2 porcje/

    ok. 150 g mieszanki ulubionych sałat
    200 g sera koziego (np. rolady)
    4 świeże figi
    16 orzechów pekan lub włoskie
    2 łyżki miodu
    1 łyżki kremu balsamicznego
    pół limonki
    4 kromki lub pieczywa tostowego

    Orzechy podgrzewamy chwilę na patelni. Dodajemy miód i krem balsamiczny oraz sok z limonki. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez 4-5 minuty aż sos zgęstnieje.Dodajemy figi i oblewamy je sosem. Podgrzewamy aż będą ciepłe, ale nie za długo, by nie straciły żywo malinowego koloru.Na drugiej patelni przypiekamy kromki pieczywa. Dosłownie na 10 sekund wrzucamy pokrojony w plastry ser. Po chwili przewracamy na drugą stronę i po kilku sekundach zdejmujemy.Ser wykładamy na umytą i porwane liście sałat. Z patelni wykładamy figi oraz orzechy. Sałatkę polewamy sosem.

    SMACZNEGO

    Franulka

    Reply

  11. Joanna Suchocka

    03/11/2015 at 23:06

    Proponuję odrobinę luksusu – danie świetnie się nadaje do podania na romantycznej kolacji dla niepoprawnej dietetyczki wciąż dbającej o linię :)
    RISOTTO Z KURCZAKIEM I EGZOTYCZNYMI WARZYWAMI
    Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wsypujemy ryż i pozwalamy, aby się trochę podsmażył, następnie wlewamy pół szklanki białego wina i pozwalamy, żeby odparowało. To samo robimy z bulionem, aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Dodajemy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone w kostki mago oraz pestki z jednego granatu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Resztę wina podajemy w kieliszkach o zwężonej średnicy i wąskiej szyjce, nie zaszkodzą też świeże kwiaty na stole :) Smacznego!
    aisa198@wp.pl

    Reply

  12. Dagmara W.

    03/11/2015 at 19:28

    Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

    Składniki:
    100 g ryżu parabolicznego (1 torebka)
    2 kiełbasy śląskie
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 puszki kukurydzy
    200 g pieczarek
    2-3 jajka
    sól, pieprz
    oregano
    bazylia
    papryka słodka
    odrobina oleju do smażenia

    Sposób przygotowania:
    1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara
    dagmara.wasinska@interia.pl

    Reply

  13. moniaaa777

    03/11/2015 at 18:19

    Jako studentka mam niewiele czasu na przyrządzanie wymyślnych potraw, a więc przedstawię Wam przepis, który gości u mnie nie raz, nie dwa razy, a niemalże codziennie w akademickiej kuchni, który konsumuję z moimi współlokatorkami, a mianowicie – ryż z warzywami, soczewicą i makaronem. Do przyrządzenia wystarcza: torebka ryżu, puszka soczewicy, pięć pieczarek, pół opakowania mrożonych warzyw (marchewka, groszek, papryka, zielona fasolka), pół opakowania makaronu (muszelki – nasze ulubione:)), łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz, oregano i kilka kropelek oliwy z oliwek, ot tyle! A, aby je przyrządzić wystarczy nastawić ryż i makaron do gotowania. Patelnię (najlepiej z teflonową powłoką) skroplić oliwą z oliwek, a gdy się nagrzeje wrzucić mrożone warzywa, gdy się zmiękczą podlać odrobiną wody dodając posiekane w plasterki grzyby, koncentrat, pieprz i oregano. Gotować do momentu, aż staną się kruche. Soczewicę porządnie płuczemy i również dodajemy do warzyw. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i gotujemy razem z warzywami przez około 3 minuty. Na sam koniec odcedzamy ryż i dodajemy do warzy i makaronu po czym rozdzielamy na równe porcje i się zajadamy. Smacznego :)

    Mam nadzieję, że spodoba Wam się mój przepis, a przynajmniej wytyczy ścieżkę, którą należy kroczyć, aby jeść zdrowo z patelni, tanio i…smacznie :) Pozdrawiam, Monika, moniaaa777@gmail.com

    Reply

  14. Edyta

    03/11/2015 at 18:04

    Używam patelni w swojej kuchni każdego dnia na wiele sposobów ! Podgrzewanie, smażenie, pieczenie . Lubię eksperymentować, lubię smażyć w taki sposób, by najlepiej wiele nie ubrudzić (bo nie lubię zmywać ręcznie naczyń ).
    Mój przepis na nisko tłuszczowe danie z patelni :

    Składniki : Gotowane ziemniaki , papryka, groszek, makaron, sos koperkowy, przyprawy, cebula , kawałek kiełbasy, odrobina makaronu (wcześniej ugotowanego).
    Wykonanie: Gotowane ziemniaki, paprykę i cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju słonecznikowego . Następnie dodajemy groszek, przyprawiamy „wedle uznania”, po czym dosypujemy gotowanego makaronu, troszkę kiełbaski i zalewamy wcześniej przygotowanym sosen koperkowym .

    Chwile smażymy, cały czas mieszając . Nakładamy na talerze (można jeść w takiej opcji bądź z smażoną rybką, panierowaną w startym serze i jajku ).

    Dania z patelni w moim domu rozchodzą się jak świeże bułeczki . Pyszne, zdrowe, zawsze staram się robić je tak, by zawierały jak najmniej tłuszczu (lecz przydałaby mi sie nowa patelnia, bo na starej muszę lać dużo oleju bo bez niego strasznie „przywiera” danie do dna . Pozdrawiam Edyta, edka767@gmail.com

    Reply

  15. to wi

    02/11/2015 at 12:57

    A mój przepis to Sałatka z kurczaka (z dodatkiem warzyw) .

    SKŁADNIKI:
    1 duża pierś z kurczaka
    1 opakowanie kukurydzy
    ketchup
    sól
    pieprz
    majonez
    cebula
    kapusta pekińska

    Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałeczki i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu aż do zabarwienia na kolor złocisty (możemy posypać przyprawą do gyrosa) . Kukurydzę odcedzamy, cebulę drobno kroimy i przygotowujemy miseczkę.

    Na dno miseczki układamy pierwszą warstwę mięsa, następnie kukurydzę, cebulę, pieprz , sól, ketchup, majonez, i kolejną warstwę, na sam koniec cienko pokrojona kapusta pekińska .
    Jeść możemy z dodatkiem chleba i chudej wędliny !

    Moja przygoda z „nisko tłuszczowym” smażeniem zaczęła się niedawno (zazwyczaj tona tłuszczu, którym przesiąkało każde dnie). Dziś ? Po namowie rodziny i lekarza chcę dbać o siebie . Szukam dla siebie przepisów, które będą smaczne, zdrowe i co ważne o małej zawartości tłuszczu . Wszelkiego rodzaju sałatki, dania mięsne uwielbiam… brakuje mi jedynie odpowiedniej patelni, bym nie musiał lać hektolitrów oleju . Na pewno „wypróbuję” przepisy z posta i odpowiedzi , bo warto „próbować”. Jestem zdania , że metodą prób i błędów zawsze dojdzie się do celu. Pozdrawiam wwiissnia@gmail.com

    Reply

  16. Justyna

    01/11/2015 at 20:07

    „Szaszłyki drobiowe z warzywami i sosem szpinakowym”

    Składniki dla 4 osób:
    – 400 g piersi z kurczaka lub indyka
    – papryka 1 szt.
    – kilka plastrów ananasa
    – 1 cebula
    – pomidorki koktajlowe
    – 1 cukinia
    – 1 łyżka oliwy z oliwek
    – pieprz i sól
    Sos:
    – 150 g szpinaku
    – 2 ząbki czosnku
    – 200 g jogurtu greckiego
    – sól i pieprz

    Wszystkie
    składniki należy pokroić w większą kostkę. Drób posypać przyprawami,
    skropić oliwą z oliwek i pod przykryciem wstawić do lodówki na 1
    godzinę. Po tym czasie można wszystkie składniki nadziać na patyczki.
    Szaszłyki smażyć na patelni ok. 20 minut przekręcając
    je od czasu do czasu.
    Podczas, gdy szaszłyki się smażą, przygotować
    sos. Szpinak dusić na małym ogniu z czosnkiem przeciśniętym przez
    praskę. Następnie przyprawić do smaku i dodać kubeczek jogurtu
    greckiego.
    Szaszłyki proponuję podawać na kaszy polewając sosem.
    SMACZNEGO! justis1@gazeta.pl

    Reply

  17. Michał Rudnicki

    29/10/2015 at 10:01

    Pyszne placuszki z cukinii

    Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku lub pietruszki jak kto woli;) Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
    Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

    Podawać z sosem czosnkowym. Coś pysznego:)

    Reply

  18. Paulina Rudnicka

    29/10/2015 at 09:56

    Kurczak z ryżem i warzywami – Coś pysznego:)

    Składniki:
    pierś z kurczaka
    opakowanie warzyw na patelnie z przyprawą toskańską
    puszka pomidorów krojonych
    pieprz
    sól
    1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    2 łyżki sosu sojowego
    2 torebki ryżu
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do miski wlać 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę papryki, wymieszać. Wrzucić pierś z kurczaka, wymieszać aby mięso pokryło się sosem sojowym. Pozostawić na około 2 godziny. Ryż ugotować. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać przyprawę. Pod koniec do warzyw dolać pomidory z puszki i do smaku posolić i popieprzyć.

    Reply

  19. Krzysztof Nowakowski

    29/10/2015 at 09:49

    TO CO LUBISZ
    Potrzebujesz świeżych warzyw, ser mozzarella i oczywiście kurczaka.
    Filet z kurczaka kroisz na odpowiedniej wielkości kawałki, przyprawiasz solą, pieprzem, oregano i słodką papryka. Obsmażasz na oleju. Na talerz układasz świeże warzywa: sałatę, kilka plasterków marchwi, rzodkiewkę, groszek, ser pokrojony na kawałki a na wierzch ciepłego kurczaka. Mmm… Pyszności. Dobór składników jest oczywiście indywidualny dlatego nazwa potrawy to TO CO LUBISZ!

    Reply

  20. Monika Nowakowska

    29/10/2015 at 09:25

    Proponuję mega smaczna PIZZE Z PATELNI

    Do miski ze szczyptą cukru rozkruszamy 20 g drożdży i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Drożdże wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 20 minut. Do drugiej miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy (ręcznie), formułujemy kulkę, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz i sos. I tutaj zaczyna się nasza zabawa. Sos, który mi najbardziej smakuje to 1 łyżka wody, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz? Dodajesz co chcesz… Dla mnie nie może zabraknąć świeżej rukoli, szynki, sera feta i żółtego sera. :) Tak więc na rozgrzaną patelnię bez oleju wkładamy ciasto i delikatnie palcami formułujemy placek. Smażymy na jednej stronie na średnim ogniu około 4 minut. Placek odwracamy zestawiamy z ognia, łyżką rozprowadzamy sos, układamy szynkę, ser feta, rukolę i ser żółty. Ponownie stawiamy pizze na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy do roztopienia się sera. PIZZA jest na prawdę syta i jedna wystarczy dla dwóch osób. Nie jestem pewna czy jest to nisko tłuszczowa potrawa jednak z pewnością jest bardzie zdrowa niż ta prosto z pizzerii. Puszysta, z dowolnym wyborem składników, można zrezygnować z sosu, użyć samego ketchupu, bawić się nią na wiele sposobów. Zachęcam do spróbowania. :)

    Reply

  21. Ania

    28/10/2015 at 23:39

    Jesiennie. Szybko. I przepysznie. Pokroić dwie marchewki, pół dyni hokkaido i dwie pietruszki w grube słupki. Skropić oliwą, obsypać ulubionymi przyprawami, odstawić. 30dkg mielonej piersi z indyka wymieszać z: jajkiem, dwoma łyżkami zarodków pszennych, posiekaną drobno małą cebulą, łyżeczką musztardy, słodką papryką, oregano. Ulepić kotlety. Na super patelni zezlocić lekko kotlety, dodać warzywa i wstawić do piekarnika. 190 st termoobieg. Ok pół godziny później zapraszamy do stołu. Na sałatkę mój ukochany szpinak baby z odrobiną oliwy, cytryny i posypany fetą. Zajada się tym mój roczny syn :)

    Reply

  22. aneta

    28/10/2015 at 19:11

    Posiekać cebulę dymkę i podsmażyć na patelni, dodać pomidory pokrojone bez skórki, pieprz, liść laurowy, tymianek, szałwię. Dusić 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i dusić kolejne 10 minut. Powstały sos wymieszać z makaronem i posypać pokruszonym serem feta. Dani pyszne, smaczne i niskokaloryczne – polecam.

    Reply

  23. magnez2003

    28/10/2015 at 10:38

    Ja mam proste danie dla studentów z patelni „Kieszonki naleśnikowe z brokułami, kurczakiem i pieczarkami”. Wystarczy usmażyć naleśniki (bez tłuszczu) i nadziać je. Ciasto naleśnikowe: ok.1 szklanka mleka wlać do miski, dodać szklankę wody, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, ok. 1,5 szklanki mąki i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować i smażyć naleśniki na patelni z nieprzywieralną powłoką. W garnku ugotować jednego brokuła, po ugotowaniu rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki. Ok 5 pieczarek pokroić drobno, podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju/masła z małą cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę, pod koniec przyprawić niewielką ilością przyprawy do mięsa. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, natrzeć olejem z przyprawą do mięsa Knorr, włożyć na pół godz. do lodówki, po pół godz. podsmażyć na tym samym tłuszczu co pieczarki. Na talerzu ułożyć naleśnik, posmarować serkiem topionym lub ułożyć ser żółty, ułożyć paseczek pieczarek, paseczek brokuła i kurczaka. Zawinąć w zamkniętą kopertę (powstanie kieszonka), ułożyć na patelni i przypiec pod przykryciem z obu stron by ser się roztopił a naleśnik był chrupiący. Podając polać np. samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym lub sosem 1000 wysp. Smacznego :)

    Reply

  24. Justyna Wrońska

    27/10/2015 at 14:38

    Ja proponuję bardzo prostą rybkę, którą można przyrządzić na dwa sposoby w zależności jaką ilością czasu dysponujemy. Potrzebujemy filety z chudej ryby, ulubioną mieszankę przypraw lub sos sojowy. Dysponując co najmniej 15 minutową nadwyżką czasu, wkładamy rybę do foliowej torebki, zalewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego. Woreczek zakręcamy, wkładamy do lodówki na 15 minut. Druga opcja przy braku czasu rybę obtaczamy w przyprawach. Patelnię spryskujemy niewielką ilością oleju rzepakowego lub nanosimy jego niewielką ilość za pomocą pędzelka na patelnię. Smażymy filety z obu stron na złoty kolor lub do momentu aż będzie można swobodnie oddzielić płatki ryby widelcem. Po ściągnięciu patelni z ognia można całość skropić sokiem z cytryny.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    Reply

  25. Efka

    27/10/2015 at 11:24

    A ja proponuję delikatne placuszki:
    2 banany
    po 2 czubate łyżki otrębów pszennych, owsianych i żytnich
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 jajko
    szczypta soli
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i usmażyć placuszki.
    Kiedy wystygną posmarować kremowym serkiem i musem żurawinowym:
    3 łyżki żurawiny
    20 ml rumu
    1/2 szklanki wody
    Wszystkie składniki gotować aż sos się zredukuje.
    Na końcu placuszki delikatnie oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

    Reply

  26. Jola

    25/10/2015 at 16:19

    Oczywiście i ja wtrącę swoje trzy grosze.Ponieważ stale/tzn.ponad pięćdziesiąt la/się odchudzam ,a efektem jest kupowanie sukienki w sklepie z namiotami to podam przepis na rybę,którą lubią wszyscy w moim domu.Mało tłuszczu,dużo warzyw i naprawdę niewiele pracy!
    Składniki
    -Filety z dorsza około 70 dkg /najlepiej bez skóry,chociaż ta niczemu nie przeszkadza/
    -1/2 kg cebuli
    -1/2 kg papryki w różnych kolorach
    -20 dkg pieczarek
    -1/2 kg pomidorów obranych ze skórki
    -4 marchewki starte na tarce
    -podprażona na patelni ziarna dyni i słonecznika/kto ile lubi/
    -15 dkg sera pleśniowego lub żółtego o wyrazistym smaku
    -pieprz cytrynowy,sól
    -olej do smażenia
    -odrobina mąki do oprószenia ryby
    Rybę obsypujemy przyprawami,obtaczamy mąką i podsmażamy na patelni.Na tym samym tłuszczu po kolei podsmażamy wszystkie warzywa.Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę i dusimy wszystko do miękkości warzyw/około 20-25 minut/
    Wykładamy warzywa do innego naczynia i..na dno patelni wykładamy warstwę warzyw,na to rybę,potem warzywa itd,aż do wyczerpania składników.Posypujemy całość serem i przykrywamy pokrywką.Stawiamy na gazie na około 5 minut.Podajemy posypane obficie ziarnami.

    Reply

  27. tusqa18

    25/10/2015 at 12:38

    Faszerowane indycze kieszonki

    Potrzebujemy:
    2 piersi z indyka
    sól, pieprz do smaku, rozmaryn

    Farsz
    1 duża papryka
    1 mała cebula
    4 plasterki szynki prowansalskiej
    pęczek natki pietruszki.

    Piersi dzielimy na 4 części. Każdą część przecinamy w środku by utworzyć kieszeń. Nacieramy przyprawami w środku i na zewnątrz i wstawiamy do lodówki na 2 godz.
    Przygotowujemy farsz. Składniki kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy drobno.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wpierw szynkę. Jak się przyrumieni dodajemy cebulkę i smażymy na złoto. Dodajemy paprykę. Mieszając cały czas na wolnym ogniu smażymy aż będzie miękka, można dodać nieco wody mineralnej by ją poddusić. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy całość. Całość musi być miękka.
    Kiedy farsz ostygnie wkładamy do środka naszych kieszonek. Spinamy je wykałaczką. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron na złoto.

    tusqa18@wp.pl

    Reply

  28. Kaś

    25/10/2015 at 11:49

    Moje ulubione danie z patelni to „leniwe” spaghetti:
    Składniki:
    1 porcja razowego spaghetti
    100g mielonej piersi z kurczaka
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    kawałek selera
    kilka pieczarek
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów pelati + trochę wody
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    oregano, sól, pieprz

    Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim mięso, posiekaną cebulę i czosnek. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mięsa, udusić z dodatkiem wody do miękkości. Do prawie miękkich warzyw z mięsem dodać pomidory, zagotować. Następnie dodać surowy makaron, ewentualnie dodać trochę wody i gotować na patelni, aż makaron będzie miękki, mieszając dość często. I gotowe!

    Reply

  29. Joanna

    24/10/2015 at 18:31

    Jesień to nie tylko spadające liście , zimny wiatr i mokra szyba od deszczu. To również Halloween , straszne potwory ,wiedźmy i … dynia.
    Dlatego proponuję danie z dyni . Smaczne ,tanie i lekkie. Idealne na jesienne chłodne dni.
    Składniki:
    1 kg. miąższu dyni
    3 łyżki octu winnego z białego wina
    2 ząbki czosnku
    Oliwa do smażenia
    Mąka, sól ,
    kilka listków mięty
    Sposób przygotowania:
    Miąższ dyni kroimy na cienkie plasterki, solimy i obtaczamy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Ażurową łopatką zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu.
    Sos – Wlewamy na patelnię 3 łyżki świeżej oliwy.
    Wlewamy też ocet, dodajemy cukier, i ciągle mieszając, doprowadzamy
    sos do wrzenia. Gorącym sosem polewamy plasterki dyni.
    Ząbki czosnku obieramy, drobno kroimy i posypujemy nimi dynię. Kiedy danie ostygnie, wstawiamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy na zimno. By bardziej uwydatnić słodko-kwaśny smak dyni, zamiast czosnkiem można ją posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.
    Talerz z dynią dekorujemy listkami mięty.
    Smacznego :)

    25asia3@wp.pl

    Reply

  30. Ania - Kto ugości moich gości?

    23/10/2015 at 20:57

    Placuszki na maślance z „ziarenkami”

    Pyszne
    placuszki na maślance – lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu.
    Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do
    tego stały się przyjemnie chrupiące.

    SKŁADNIKI:

    1/2 szkl maślanki

    1 jajko

    1 łyżka oleju

    1/2 szkl mąki pszennej

    1 łyżka cukru

    szczypta soli

    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody

    2 łyżki mieszanki ulubionych „ziarenek” (u mnie „Migdałowy Przylądek” od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe)

    1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej.

    2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać.

    3. Smażyć bez tłuszczu na złoto.

    Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

    Reply

  31. Ola

    23/10/2015 at 10:28

    dietetyczny omlet bananowy!

    SKŁADNIKI!

    1 jajko

    3/4 banana

    1 łyżka miodu

    pół opakowania serka wiejskiego light

    1 truskawka

    cynamon

    SMAŻYMY!

    blenderem miksujemy banana, miód, jajko i cynamon (pół łyżeczki).
    smażymy na odrobinie tłuszczu. zawijamy z serkiem wiejskim, dodajemy
    truskawki.

    Reply

  32. Justyna Witkowska

    22/10/2015 at 15:38

    Wyśmienite spaghetti di mare inspirowane filmem Wielki Błękit.
    Więc zaczynajmy! Kamera… patelnia… i akcja!

    OBSADA:
    300 g spaghetti
    200 g krewetek
    400 g owoców morza /mieszanka/
    1 duży pomidor
    150 ml białego półwytrawnego wina
    100 ml jogurtu greckiego
    1 jajo
    przyprawy: masło, 1 świeża chili, 5-6 ząbków czosnku, 1 cytryna, pęczek natki, sól, cukier trzcinowy
    opcjonalnie /polecam!/: bagietka do sosu

    Włoskie wybrzeże. Słoneczne przedpołudnie.
    Justa zdążyła przygotować owoce morza. Idzie do ogrodu po ogromnego, soczystego pomidora. Wraca do swojego królestwa – do kuchni. Kroi pomidor, pozbawiając go gniazd nasiennych. Kroi w drobną kostkę, osusza i rozkłada na papierowym ręczniku. Chce pozbyć się jak największej ilości wody. Osusza również krewetki.

    Oddychając pełną piersią, chłonie morską bryzę. Sieka drobno chili, czosnek i natkę, zerwaną przed momentem z ziołowej rabaty. Uśmiecha się na myśl o radości, jaką wywoła na twarzy ukochanego, kiedy postawi przed nim ulubione danie. Zaczyna nucić. Śpiewa.

    Zagotowuje wodę na makaron. Soli i gotuje makaron al dente. Odcedza. Jajo rozkłóca z jogurtem. Odstawia na bok

    Na patelni rozgrzewa masło. Wrzuca chili i czosnek. Smaży chwilę. Dodaje pomidory i smaży 3-4 minuty. Dodaje krewetki. Miesza i smaży kolejne 2 minuty. Zasypuje 3 łyżkami cukru trzcinowego. Miesza. Oblizuje łyżkę. Uśmiecha się… słodkie jak Jego pocałunek. Zmniejsza moc palnika i karmelizuje zawartość patelni.

    W garnku rozgrzewa 1 łyżkę masła. Smaży pozostałe owoce morza przez 3-4 minuty. Zalewa winem i Zagotowuje.

    Po kilku minutach dodaje makaron. Miesza intensywnie do połączenia składników i podgrzewa. Dodaje skarmelizowane krewetki i pomidory oraz dosypuje natkę. Wyciska sok z cytryny. Miesza do połączenia. Unosi głowę, bo dochodzi ją odgłos parkującego samochodu. Zaraz przyjdzie.

    Z radością i lekkim zdenerwowaniem zwiększa moc palnika na minutę. Wyłącza go i nalewa jogurt z jajkiem. Miesza bardzo intensywnie. Słychać kroki…

    Rozkłada przygotowane spaghetti, nalewa schłodzonego wina i ustawia na stole.

    Wchodzi. Uśmiecha się do niej zalotnie, wciągając głęboko aromaty kuchni. Z jego włosów ciągle skapują krople słonej wody.

    Podchodzi i całuje ją czule.
    Po dłuższej chwili zasiadają przy stole.
    Pyszne. Jak zawsze…

    CIĘCIE!

    Teraz pora na prawdziwą ucztę.
    Oni ci sami. Tylko miejsce i czas inne…
    Smacznego!

    Reply

  33. Marta Rudnicka

    22/10/2015 at 15:36

    Polędwiczka jak marzenie:
    Polędwiczkę wieprzową marynujemy w mieszance miodu, musztardy, octu balsamicznego, świeżego tymianku, czosnku, soli i pieprzu. Po kilku godzinach marynowania obsmażamy polędwiczkę szybko na łyżce oliwy na dużym ogniu. Obracamy polędwiczkę szczypcami, żeby nie nakłuwać mięsa i uniknąć wyciekania sosu. Kiedy z każdej strony mięso jest obsmażone, podlewamy polędwiczkę wodą, przykrywamy patelnię pokrywką i wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Dzięki temu uzyskujemy super soczystą polędwicę, pięknie różową w środku, o niesamowitym aromacie, mięciutką i nietłustą. Smacznego!

    Reply

  34. Martyna K.

    22/10/2015 at 10:02

    Pierś z kurczaka z mozzarellą

    0,5 kg piersi z kurczaka

    2 pomidory

    2 kulki sera mozzarella

    sól,pieprz

    olej do smażenia

    2 łyżki oliwy

    kilka listków bazylii

    Pierś pokroić w plastry. Mięso posypać solą i pieprzem, smażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym układać mięso, pomidor i ser na wierzch. Skropić oliwą, położyć bazylię.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 C z funkcja grill. Podawać z pieczywem czosnkowym.

    Reply

  35. Natalia

    21/10/2015 at 13:06

    Pierś kurczaka z ananasem i serem żółtym. Rozbite piersi posmarować musztardą i doprawić solą morska oraz białym pieprzem. Na musztardę położyć pół plasterka sera żółtego i kilka kostek ananasa z puszki. Zwinąć, spiąć wykałaczką i takie piersi zapiekać w piekarniku na tej patelni :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…