Ciasta

Ciasto kruche – przepis podstawowy

ciasteczka

Każda gospodyni powinna umieć przygotować ciasto kruche. Można z niego przygotować ciasteczka, placki, mazurki, paszteciki, szarlotki, tarty itp. Charakterystyczną cechą ciasta jest jego kruchość uzyskiwana dzięki znacznej zawartości tłuszczu. Przy okazji polecam mój przepis na kruche maślane ciasteczka.

  • Tłuszcz powinien stanowić około 40-50% w stosunku do ilości mąki. Przypomnę, że tłuszcz zawiera się w śmietanie, żółtku, orzechach.
  • Żółtka można dodawać surowe lub ugotowane na twardo i przetarte przez sito.
  • Orzechy i migdały muszą być zmielone lub drobno posiekane.
  • Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny jest pożądanym składnikiem ponieważ dodatek kwasu zapobiega pęcznieniu białka zawartego w mące, ścina je ograniczając zdolność sklejania się ciasta.
  • Cukier nie jest obowiązkowym dodatkiem, bez cukru jest bardziej delikatne. Bez cukru można przygotować ciasto przeznaczone na drobne ciasteczka, posypywane po uformowaniu cukrem, a także na spody ciast z owocami.

ciasto kruche

Ciasto kruche – technika przygotowania

  1. Przygotowanie składników: przesianie mąki, przygotowanie żółtek (oddzielenie od białek lub gotowanie i przetarcie przez sito).
  2. Dodanie tłuszczu do maki i posiekanie nożem.
  3. Dodanie do ciasta pozostałych składników (żółtka, śmietany, cukru , aromatu)
  4. Zarobienie ciasta widelcem, a następne szybkie zagniecenie ręką bez długiego wyrabiania
  5. Schłodzenie ciasta w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
  6. Uformowanie i upieczenie wyrobów.

Ciasto kruche układa się na suchych blachach, nie wymagają one smarowania. Małe ciastka można układać bardzo blisko siebie, ponieważ wyrastają minimalnie.

Temperatura pieczenia ma kluczowe znaczenie w wypieku. Piekarnik należy nagrzać wcześniej, a jego temperatura nie może być niższa niż 190-200 st. C.

Ciasto kruche należy do wyrobów drogich. O wiele bardziej tańsze są wypieki z ciasta półkruchego.

Jaka jest różnica między ciastem kruchym a półkruchym?

Kruchość ciast półkruchych uzyskuje się dzięki środkom niespulchniającym przy niedużej ilości tłuszczu, natomiast zawsze dodaje się śmietanę.

 

5 Comments

5 Comments

  1. mariola

    22/11/2012 at 19:24

    do ciasta kruchego nie daje się śmietany!!!!!!!!!!żółtka ,tłuszcz,mąka i cukier!

  2. Sruba666666

    05/08/2012 at 08:46

    Nie wyszły Mi chociaż robiłam Je 2 razy. Znalazłam inny przepis i wyszły super. 

    • Kacha

      05/08/2012 at 08:47

      no co Ty ? Mi też nie wyszły ! 

      • Andrzej3000

        06/08/2012 at 02:53

        A co wam nie wyszło? Tutaj jest ogólnie o kruchym. Chybaze chodzi wam o te maślane, tak? Ja robiłem i wyszły ok, ale wole ciasteczka w stylu półkruchym popularnie zwane kruchymi.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top