Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami. Najlepsze są smażone i podane z czerwonym barszczykiem. Idealna propozycja na zimne wieczory. Czasem dodaję jeszcze suszone prawdziwki.  Wspaniale dopełniają smak pieczarek i kapusty.

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli łyżeczka oleju
1 jajko


Z tej proporcji składników wychodzi ok 60 sztuk pierogów. Składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, aby nie wysychało.

Wsad czyli nadzienie pierogów:
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
3 średnie cebulki
3 łyżki smalcu
sól, pieprz

Z kapustą jest trochę „zabawy” dlatego ja zawsze przygotowuję ją dzień wcześniej, najchętniej wieczorem, bo wtedy mam najwięcej na to czasu.
Kapustę wyciskam i płuczę pod bieżącą wodą, ponownie wyciskam. Następnie podgrzewam ją w wodzie, aż do zagotowania. Odcedzoną i schłodzoną kapustę rozdrabniam i od razu wrzucam na duża patelnie. Do kapusty dodaję wcześniej usmażone pieczarki i cebulę. Wszystko smażę ze smalcem od 20 minut. Smażenie kapusty ma na celu przede wszystkim odparowanie wody. Kapustę przekładam na głęboki talerz i schładzam.

Pierogi robię od szklanki. Rozwałkowuję ciasto, wycinam szklanką krążki, nadziewam kapustą i powoli sklejam od skrajnych brzegów formując falbankę. Gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

 

1 komentarz do wpisu “Kociołek warzywny czyli gulasz

  1. Przepis fajny. Prawda jest taka, ze [url=http://obiading.pl/]pomysły na obiad[/url] czasem do nas same wpadaja, ale czesto trzeba ich po prostu szukac. Ale w dobie internetu – nie jest to juz takie trudne:)

Dodaj komentarz