Pierogi ruskie – krok po kroku (dużo zdjęć)

Pierogi, w szczególnie ruskie należą do kanonu naszych narodowych potraw. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Na początku mojej kariery kulinarnej miałam problem z klejeniem pierogów i nadaniem im odpowiedniego kształtu. Dziś lepienie pierogów wychodzi mi dużo lepiej niż na początku, ale jeszcze nie dorównuję poziomowi mojej mamy. Znam 3 szkoły robienia pierogów:

  1. Wycinanie kółek od szklanki,
  2. Wycinanie kółek lejko-pierogiem,
  3. Wyrabianie pierogów z kulek ciasta i właśnie tą metodę dziś przedstawiam.

Składniki zazwyczaj dozuję „na oko”:

ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajo
  • szczypta soli

farsz:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • kostka sera półtłustego
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. W przypadku gdy będzie za wolne dodajemy więcej mąki lub przeciwnie więcej wody.

Ziemniaki rozdrabniamy z serem (może być przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa), dodajemy cebulę usmażoną na maśle oraz sól i pieprz do smaku.

1. Odrywamy mały kawałek ciasta i formujemy w kulkę.

2. Rozgniatamy kulkę na kształt małego placuszka, wyrabiając brzeg cieniej niż środek.

3. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę nadzienia.

4. Składamy placuszek w połowie wciskając nadzienie do środka (ja pomagam sobie łyżeczką). Teraz można dołożyć farsz w miarę możliwości.

5. Sklejamy pieroga od skrajnych części…

6. …kończąc na środku.

7. Gotowego pieroga oprószyć mąką.

8. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować do wypłynięcia.

Nie wiem jak wy, ale dla mnie najsmaczniejsze są smażone na rumiano pierogi z cebulką. Pycha!

6 komentarzy do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią

  1. Zapiekanke z ziemniakami znam tylko jedną – teściowej :) daje się do niej ugotowane ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, boczek i kiełbasę lub jakieś resztki szynki z lodówki. Z przypraw to sól, pieprz i przyprawa do ziemniaków, przekłada się warstawami, piecze 75minut i jest pysznie :) a najlepiej smakuję jak się odsmaża na patelni na drugi dzień np. :)

Dodaj komentarz