Pierniko – serniczki

Przepis powstał bardzo spontanicznie. Na dwa tygodnie przed świętami przygotowywałam pierniczki (przepis tutaj). Ciasta wyszło sporo i po upieczeniu 2 blaszek pierniczków, z pozostałej części wylepiłam moje foremki z Rossmanna w kształcie serca, mini tarty i podłużnej. Razem 10 sztuk. Wypełnienie czyli sernik przygotowałam z 1,5 kostki sera. Tak powstały pierniko – serniczki. Po upieczeniu i ostudzeniu włożyłam je do szczelnego pojemnika, aby zmiękły. Gotowe wystarczy posypać cukrem.

Składniki na serniczki:

  • 1,5 kostki sera twarogowego (półtłusty)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy

Z przepisu na pierniczki (klik) zagnieść ciasto, wyłożyć małe foremki i podpiec kilka minut. Wyjąć i wypełnić masą serową.

Ser przetrzeć przez sito. Najłatwiej przy pomocy plastikowej łyżki lub łopatki silikonowej (ja używam łopatki). Przy takiej ilości nie bawiłam się w ubijanie piany z białek. Jajka ubiłam z cukrem na puch, przy zmniejszonych obrotach dodać powoli ser, rozpuszczone masło oraz budyń w proszku. Masa serowa jest już gotowa, można ją wyłożyć na upieczone foremki z ciasta piernikowego.

Pierniko-serniczki wstawić do gorącego piekarnika i piec około 25 minut, ale to zależy od grubości sera i ilości ciastek w piekarniku. Gdy się juz zarumienią, wyjąć z piekarnika i pozwolić im odparować.

Nie zdziwcie się, jak okaże się, że dno ciastek (piernik) jest twarde jak kamień. Aby pierniki zmiękły, trzeba je wstawić do szczelnego pojemnika, u mnie był to pojemnik Curver z pokrywką. Rano pierniki były już miękkie.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

2 myśli na temat “Pierniko – serniczki”

  1. super pomysł! mała prosba: dla osób mieszkających zagranicą i nie majacych dostępu do polskich produktów w standardowych opakowaniach, prosiłabym o podanie wartosci wagowych w przepisach. ja np nie wiem, ile to półtora kostki sera:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.