Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem – dużo zdjęć

Przepis z książki Jadwigi Kłossowskiej „Kuchnia dla wszystkich” z 1980 roku. To moje pierwsza pieczeń rzymska, ale już wiem, że nie ostatnia. Robi się ją bardzo szybko i można spożywać na wiele sposobów. Mój ulubiony to przystawka z chlebem oraz sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 150 g małych pieczarek
  • zielona pietruszka
  • 2 mała namoczone bułki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • tarta bułka do formy
  • sól, pieprz

2 jaja ugotować na twardo, obrać. Pieczarki oczyścić, posiekać w kostkę i usmażyć na łyżce tłuszczu. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą i wyłożyć pieczarki.

Mięso wymieszać z surowym jajkiem, rozmoczoną bułką, przyprawami. Dobrze wyrobić.Na pieczarki wyłożyć połowę masy mięsnej. Ugotowane 2 jajka przekroić wzdłuż na pół (w oryginale były całe jaja w ilości 4 sztuk, ja wole połówki) i zawinąć w plaster boczku. Kolejno układać na mięsie.

Wyłożyć pozostałą masę mięsną, zwracając uwagę, aby nie tworzyć pustych przestrzeni.Powierzchnię mięsa wygładzić, skropić tłuszczem, posypać bułką tartą. Ja dodatkowo posypałam kolendrą.Piekarnik wcześniej rozgrzać do 220 stopni C i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy na półmisek. Pieczeń kroić ostrym nożem i szybkim cięciem.

Uwaga: Otoczka  różowego mięsa wokół jajka zawiniętego w boczek to naturalny proces, a widoczne mięso nie jest surowe. Dla ciekawych dodam, że wynika to z procesu obróbki boczku surowego i dyfuzji jego składników wgłąb otaczającego go mięsa. Innymi słowy, gdyby użyto surowego boczku, mięso nie byłoby różowe.

 

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Jedna myśl na temat “Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem – dużo zdjęć”

  1. heh uwielbiam!! Choć ja robię ciut inaczej. Robiłam raz z jajkiem i raz z serem żółtym i śliwkami suszonymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.