Paprykowa zupa – krem

 

Moje ulubione warzywa to zdecydowanie pomidory i papryka. Najsmaczniejsze są właśnie teraz. Przez cały rok czekam na sierpień, aby posilić się nimi w dużych ilościach. Ostatnio w gazecie natrafiłam na ciekawy przepis na zupę krem z papryki. Nie mogłam przejść obojętnie obok tej receptury, więc skorzystałam z niej przy pierwszej nadarzającej się okazji :)

Składniki:

  • 1 kg papryki (żółtej i czerwonej)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka octu balsamicznego

zupa krem paprykowa

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać, podobnie postąpić z czosnkiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej czosnek z cebulką. Po chwili dodać paprykę i oregano. Podsmażyć kilka minut.

zupa krem paprykowa

Do warzyw dodać bulion, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy blender i miksujemy zupę na papkę.

zupa krem paprykowa

Zupa jest już prawie gotowa – wystarczy dodać jeszcze sól, pieprz cayenne i łyżkę octu balsamicznego.

zupa krem paprykowa

Moją zupę posypałam tylko czarnym pieprzem, ale mogę również polecić wersję z odrobiną pesto i dodatkiem pokrojonych zielonych oliwek.

2 komentarze do wpisu „Deser z bitą śmietaną i owocami

  1. do truskawek dodaj mleko, zmiksuj jeszcze raz i bedziesz mial pyszny koktajl :) a najlepiej jest go jeszcze schlodzic :)

Dodaj komentarz