Danie główne

Zapiekanka z makaronem z warzywami pod beszamelem

zapiekanka z makaronem

Moja pierwsza zapiekanka makaronowa była przygotowana z torebki. Oczywiście nie cała, tylko sos. Przyznaję się bez bicia, że w takiej wersji smakuje mi do dzisiaj. Po produkty instant sięgam rzadko, z uwagi na to, że wolę naturalny smak moich potraw. Ale nie zmienia to faktu, że takie produkty często stanowią dla mnie wspaniałą inspirację, do tworzenia nowych dań. I właśnie dzięki tego rodzaju inspiracji przygotowałam zapiekankę z beszamelem.

zapiekanka z makaronem

Moja pierwsza zapiekanka makaronowa była przygotowana z torebki. Oczywiście nie cała, tylko sos. Przyznaję się bez bicia, że w takiej wersji smakuje mi do dzisiaj. Po produkty instant sięgam rzadko, z uwagi na to, że wolę naturalny smak moich potraw. Ale nie zmienia to faktu, że takie produkty często stanowią dla mnie wspaniałą inspirację, do tworzenia nowych dań.

I właśnie dzięki tego rodzaju inspiracji przygotowałam zapiekankę z beszamelem. Moje danie jest bez mięsa, ale jeśli chcecie możecie dodać podsmażony boczek lub pokrojoną szynkę.

zapiekanka z makaronem

Składniki zapiekanki makaronowej

  • opakowanie makaronu rurki
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Makaron lekko podgotować – im będzie twardszy tym lepiej. Będzie się jeszcze zapiekał, więc z pewnością „dojdzie”. Wszystkie warzywne składniki będziemy mieszać w dużej misce, więc kolejno wsypujemy je do niej. Pieczarki obrać, posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kukurydzę odcisnąć, paprykę umyć, wyjąć gniazdka nasienne i posiekać.

Ananasa otworzyć, sok wypić, a owoce rozdrobnić. Ja zrobiłam pół na pół tzn. połowę z nich pokroiłam w kosteczkę, a pozostałe plastry tylko na pół i ułożyłam na wierzchu zapiekanki, co odrobinę widać na pierwszym zdjęciu. Wymieszać w misce wszystkie składniki czyli najpierw warzywa, a następnie z makaronem.

Przygotować sos beszamelowy.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać aż pojawią się pęcherzyki. Dodać powoli mleko, ale nie całe od razu. Mieszać, aż sos będzie jednolity i gesty (zagotować go). Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową – oczywiście tartą lub na świeżo zetrzeć:)

zapiekanka z makaronem

Do naczyniu żaroodpornego wyłożyć wymieszany makaron z warzywami. Polać sosem beszamelowym, można lekko zamieszać.

zapiekanka z makaronem

Można ułożyć pół plastry ananasa i posypać startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do 180° C, zapiekać 40 minut.

Bon a petit!

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top