Home Kuchnia Danie główne Zapiekanka z makaronem z warzywami pod beszamelem

Zapiekanka z makaronem z warzywami pod beszamelem

3 min read
0
0
zapiekanka z makaronem

zapiekanka z makaronem

Moja pierwsza zapiekanka makaronowa była przygotowana z torebki. Oczywiście nie cała, tylko sos. Przyznaję się bez bicia, że w takiej wersji smakuje mi do dzisiaj. Po produkty instant sięgam rzadko, z uwagi na to, że wolę naturalny smak moich potraw. Ale nie zmienia to faktu, że takie produkty często stanowią dla mnie wspaniałą inspirację, do tworzenia nowych dań.

I właśnie dzięki tego rodzaju inspiracji przygotowałam zapiekankę z beszamelem. Moje danie jest bez mięsa, ale jeśli chcecie możecie dodać podsmażony boczek lub pokrojoną szynkę.

zapiekanka z makaronem

Składniki zapiekanki makaronowej

  • opakowanie makaronu rurki
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Makaron lekko podgotować – im będzie twardszy tym lepiej. Będzie się jeszcze zapiekał, więc z pewnością „dojdzie”. Wszystkie warzywne składniki będziemy mieszać w dużej misce, więc kolejno wsypujemy je do niej. Pieczarki obrać, posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kukurydzę odcisnąć, paprykę umyć, wyjąć gniazdka nasienne i posiekać.

Ananasa otworzyć, sok wypić, a owoce rozdrobnić. Ja zrobiłam pół na pół tzn. połowę z nich pokroiłam w kosteczkę, a pozostałe plastry tylko na pół i ułożyłam na wierzchu zapiekanki, co odrobinę widać na pierwszym zdjęciu. Wymieszać w misce wszystkie składniki czyli najpierw warzywa, a następnie z makaronem.

Przygotować sos beszamelowy.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać aż pojawią się pęcherzyki. Dodać powoli mleko, ale nie całe od razu. Mieszać, aż sos będzie jednolity i gesty (zagotować go). Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową – oczywiście tartą lub na świeżo zetrzeć:)

zapiekanka z makaronem

Do naczyniu żaroodpornego wyłożyć wymieszany makaron z warzywami. Polać sosem beszamelowym, można lekko zamieszać.

zapiekanka z makaronem

Można ułożyć pół plastry ananasa i posypać startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do 180° C, zapiekać 40 minut.

Bon a petit!

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…