Dania jednogarnkowe

Węgierskie leczo z bakłażanem

leczo z cukinią i papryką

Jesień to czas bakłażana, papryki i dojrzałych pomidorów, a leczo jak nigdy smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku. Najważniejsza rzecz w tej potrawie to to aby wiedzieć w którym momencie dodać odpowiednie warzywo, aby wszystko pod koniec nie było rozgotowane ani twarde. Moja wersja tego dania rodem z kuchni węgierskiej wygląda tak:

Składniki:
2 papryki
słoik pomidorów w zalewie (ja dałam moje pomidory)
1 marchewka
kilka pieczarek
1 bakłażan
1 cebula
2 pętka kiełbasy
łyżka smalcu
papryka w proszku
sól, pieprz

1. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na smalcu na złocisto. W trakcie smażenia ja zawsze dodaję szczyptę soli.

2. Kiełbasę kroimy na krążki i smażymy na rumiano, dodajemy do tego cebulę oraz grubo pokrojoną paprykę i marchewkę w plastry. Przykrywamy i dusimy.

3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty i mieszamy. Na końcu dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

4. Przyprawiamy leczo papryką w proszku, solą i pieprzem.

5. Danie podawać z ryżem lub grillowanym mięsem i ziemniakami.

 

4 Comments

4 Comments

  1. Monia

    03/12/2014 at 16:52

    Wyszło bardzo dobre, nawet się nie spodziewałam. W lodówce został po jakiejś okazji bakłażan, nie wiadomo było co z tym zrobić… i zrobiłam leczo. Pyycha:D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:44

      To super! U nas często gości takie leczo. I rzeczywiście, ja też często nie wiem co zrobić z bakłażanem :))))

  2. beata

    10/09/2013 at 14:08

    Pyszne!

  3. Anna1988

    17/09/2012 at 15:18

    wyglad na prawde smakowicie, chyba sie skusze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top