Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Węgierskie leczo z bakłażanem

Węgierskie leczo z bakłażanem

2 min read
4
0

Jesień to czas bakłażana, papryki i dojrzałych pomidorów, a leczo jak nigdy smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku. Najważniejsza rzecz w tej potrawie to to aby wiedzieć w którym momencie dodać odpowiednie warzywo, aby wszystko pod koniec nie było rozgotowane ani twarde. Moja wersja tego dania rodem z kuchni węgierskiej wygląda tak:

Składniki:
2 papryki
słoik pomidorów w zalewie (ja dałam moje pomidory)
1 marchewka
kilka pieczarek
1 bakłażan
1 cebula
2 pętka kiełbasy
łyżka smalcu
papryka w proszku
sól, pieprz

1. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na smalcu na złocisto. W trakcie smażenia ja zawsze dodaję szczyptę soli.

2. Kiełbasę kroimy na krążki i smażymy na rumiano, dodajemy do tego cebulę oraz grubo pokrojoną paprykę i marchewkę w plastry. Przykrywamy i dusimy.

3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty i mieszamy. Na końcu dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

4. Przyprawiamy leczo papryką w proszku, solą i pieprzem.

5. Danie podawać z ryżem lub grillowanym mięsem i ziemniakami.

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

4 komentarze

  1. Monia

    03/12/2014 at 16:52

    Wyszło bardzo dobre, nawet się nie spodziewałam. W lodówce został po jakiejś okazji bakłażan, nie wiadomo było co z tym zrobić… i zrobiłam leczo. Pyycha:D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:44

      To super! U nas często gości takie leczo. I rzeczywiście, ja też często nie wiem co zrobić z bakłażanem :))))

      Reply

  2. beata

    10/09/2013 at 14:08

    Pyszne!

    Reply

  3. Anna1988

    17/09/2012 at 15:18

    wyglad na prawde smakowicie, chyba sie skusze

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …