Home Okazjonalna Dania mięsne Tortilla z wieprzowiną i fasolą

Tortilla z wieprzowiną i fasolą

3 min read
0
0

Wszystkim osobom, które nie wyborażają sobie życia bez fast foodów polecam własnoręczne przygotowanie tortilli, która jest nie tylko bardzo prosta w przygotowaniu, ale także zdrowa. W przeciwieństwie do tortilli z Maca lub baru szybkiej obsługi, przygotowana samodzielnie tortilla nie jest bombą kaloryczną i zawiera jedynie świeże składniki.


Do przygotowania czterech tortilli potrzebujemy:

  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 4 placki jęczmienne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • krojone pomidory – 1 puszka
  • kukurydza – ok. 100g
  • czerwona fasola z puszki – ok 100g
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka
  • 1/4 główki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmażamy na patelni do momentu, gdy zacznie być kruche i rumiane. Następnie dodajemy do niego cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Gdy cebula zrobi się miękka, dodajemy do całości pomidory krojone z puszki, koncentrat, czosnek i przyprawy. Wszystkie przyprawy, a w szczególności chilli, dozujemy wg własnych upodobań w zależności od tego, jak ostre dania lubimy. Wszystko razem dusimy na patelni przez ok. 7 minut, aby poszczególne smaki się ze sobą połączyły.

Zanim zaczniemy zwijać placek polecam podgrzanie go przez minutę w mikrofalówce, dzięki czemu nie tylko będzie ciepły ale także miękki, co ułatwi zwijanie.  Placek zwijamy i robimy z niego (jak ja to nazywam) „kieszonkę”, do której wkładamy kukurydzę, siekaną kapustę pekińską, ogórka krojonego w plastry i oczywiście przygotowane wcześniej mięso z dodatkami.

Przygotowanie czterech tortilli zajmuje ok. 20 minut i kosztuje niecałe 25 zł.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …