Dania jednogarnkowe

Duszone pstrągi z brokułem

Duszona ryba przyszła mi na myśl jak kupowałam rondel z powłoką ceramiczną i właśnie w nim udusiłam ryby.

2, 3 porcje:

  • 2 średnie pstrągi
  • pół brokuła
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być suszony)
  • cebulka
  • ziele angielskie + liść laurowy
  • torebka brązowego ryżu
  • sól, pieprz

Ryb nie rozmrażam. Po wyjęciu z zamrażarki spłukuje je wodą i skrobie z łusek, potem odcinam ostrym nożem łby, ogony i płetwy. Pstrągi kroje na pół czyli na 2 dzwonki i posypuje rozmarynem. Na rozgrzany rondel wkładam ryby i krótko obsmażam z dwóch stron. Następnie dolać niecałą szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulkę i dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Brokuła rozdrobnić i dodać do ryby, gotować tylko kilka minut. Podawać z ryżem i sałatką/surówką.

1 Comment

1 Comment

  1. gosc

    30/03/2012 at 19:49

    a rybka lubi pływac

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top