Dania mięsne

Podudzia z miętą w sosie słodko-ostrym

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki, strona 118) z tą różnicą, że użyłam podudzi z kurczaka. Danie zachwyciło mnie swoją prostotą i zestawieniem smaków. Sos z kawałkami brzoskwiń? O tak! Przyjemnie komponuje się z białym mięsem kurczaka. Dodam, że przepis w książce został zamieszczony w dziale „Boże Narodzenie”, ale nie tylko z tej okazji może być wykonany.

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa do drobiu (ja dałam kurkumę, zioła do kurczaka, odrobinę magii)
  • ostra papryka
  • oliwa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, przyprawić kurkumą, papryką, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 1-2 h. Ja nie miałam tyle czasu i odczekałam tylko 15 minut. Zamarynowane mięso smażyć na patelni.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić około 10 minut. Duszenie cebuli z pieczarkami od początku robię w ceramicznym garnku, ponieważ kolejnym krokiem jest dodanie naszego podsmażonego mięsa, kukurydzy z zalewą oraz zalewa z brzoskwiń. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać pokrojone brzoskwinie i posiekaną miętę. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko.

Przepisy Siostry Anastazji

1 Comment

1 Comment

  1. Jacek

    26/11/2012 at 12:45

    W powyższym wpisie brakuje jednej ważnej informacji: „Ten przepyszny obiad ugotował mój wspaniały mąż”

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top