Home Okazjonalna Dania mięsne Podudzia z miętą w sosie słodko-ostrym

Podudzia z miętą w sosie słodko-ostrym

2 min read
1
0

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki, strona 118) z tą różnicą, że użyłam podudzi z kurczaka. Danie zachwyciło mnie swoją prostotą i zestawieniem smaków. Sos z kawałkami brzoskwiń? O tak! Przyjemnie komponuje się z białym mięsem kurczaka. Dodam, że przepis w książce został zamieszczony w dziale „Boże Narodzenie”, ale nie tylko z tej okazji może być wykonany.

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa do drobiu (ja dałam kurkumę, zioła do kurczaka, odrobinę magii)
  • ostra papryka
  • oliwa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, przyprawić kurkumą, papryką, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 1-2 h. Ja nie miałam tyle czasu i odczekałam tylko 15 minut. Zamarynowane mięso smażyć na patelni.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić około 10 minut. Duszenie cebuli z pieczarkami od początku robię w ceramicznym garnku, ponieważ kolejnym krokiem jest dodanie naszego podsmażonego mięsa, kukurydzy z zalewą oraz zalewa z brzoskwiń. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać pokrojone brzoskwinie i posiekaną miętę. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko.

Przepisy Siostry Anastazji

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

One Comment

  1. Jacek

    26/11/2012 at 12:45

    W powyższym wpisie brakuje jednej ważnej informacji: „Ten przepyszny obiad ugotował mój wspaniały mąż”

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …