Home Okazjonalna Dania mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem – dużo zdjęć

Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem – dużo zdjęć

3 min read
1
0

Przepis z książki Jadwigi Kłossowskiej „Kuchnia dla wszystkich” z 1980 roku. To moje pierwsza pieczeń rzymska, ale już wiem, że nie ostatnia. Robi się ją bardzo szybko i można spożywać na wiele sposobów. Mój ulubiony to przystawka z chlebem oraz sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 150 g małych pieczarek
  • zielona pietruszka
  • 2 mała namoczone bułki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • tarta bułka do formy
  • sól, pieprz

2 jaja ugotować na twardo, obrać. Pieczarki oczyścić, posiekać w kostkę i usmażyć na łyżce tłuszczu. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą i wyłożyć pieczarki.

Mięso wymieszać z surowym jajkiem, rozmoczoną bułką, przyprawami. Dobrze wyrobić.Na pieczarki wyłożyć połowę masy mięsnej. Ugotowane 2 jajka przekroić wzdłuż na pół (w oryginale były całe jaja w ilości 4 sztuk, ja wole połówki) i zawinąć w plaster boczku. Kolejno układać na mięsie.

Wyłożyć pozostałą masę mięsną, zwracając uwagę, aby nie tworzyć pustych przestrzeni.Powierzchnię mięsa wygładzić, skropić tłuszczem, posypać bułką tartą. Ja dodatkowo posypałam kolendrą.Piekarnik wcześniej rozgrzać do 220 stopni C i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy na półmisek. Pieczeń kroić ostrym nożem i szybkim cięciem.

Uwaga: Otoczka  różowego mięsa wokół jajka zawiniętego w boczek to naturalny proces, a widoczne mięso nie jest surowe. Dla ciekawych dodam, że wynika to z procesu obróbki boczku surowego i dyfuzji jego składników wgłąb otaczającego go mięsa. Innymi słowy, gdyby użyto surowego boczku, mięso nie byłoby różowe.

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

One Comment

  1. Natalia

    25/02/2014 at 19:53

    heh uwielbiam!! Choć ja robię ciut inaczej. Robiłam raz z jajkiem i raz z serem żółtym i śliwkami suszonymi.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…