Home Kuchnia Spaghetti z rukolą i kozim serem

Spaghetti z rukolą i kozim serem

4 min read
1
0
spaghetti z rukolą

Pamiętacie stary dobry makaron z serem? Zwykłe kluski z dodatkiem twarogu, czasami okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem? Bardzo proste i smaczne danie, ale chyba trochę zbyt banalne, jak na dzisiejsze czasy. Skoro w sklepach jest tyle ciekawych produktów w rozsądnych cenach, to aż się prosi, aby poeksperymentować w kuchni.

Obiecałam sobie, że w roku 2016 skupię się na przepisach, w których będę łączyła ze sobą różne smaki oraz intrygujące i pozornie niepasujące do siebie produkty. Mają to być jednocześnie dania łatwe i proste, ze składników dostępnych w większości sklepów. Dlatego gdy postawiono przede mną zadania przetestowania serów kozich Merci Chef! , to miałam przez chwilę dylemat. Nie mogłam się zdecydować na żaden przepis.

spaghetti z rukolą

Wtedy wpadłam na pomysł, że mogę przecież unowocześnić klasyczne danie, ale nadać mu nowoczesnego charakteru. Stąd pomysł na spaghetti z rukolą i kozim serem.

Składniki – porcja dla 3 osób:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 g świeżych liści rukoli
  • 130 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 110 g ser kozi z pieprzem Merci Chef!
  • szczypta soli

makaron spaghetti z kozim serem

spaghetti z rukolą

Zobacz jak łatwo zrobić spaghetti z rukolą:

  1. Makaron ugotuj al’dente. Rukolę opłucz, osusz w wirówce do sałaty.
  2. Do kielicha blendera włóż rukolę (zostaw kilka listków do dekoracji) i 3/4 suszonych pomidorów.
  3. Przed miksowaniem posól oraz wlej 3-4 łyżki oliwy (ta z pomidorów). Miksuj, aż powstanie zwarta pasta. W razie potrzeby możesz dodać 2 łyżki letniej wody.
  4. Ugotowany makaron odcedź, ale nie przelewaj wodą. Dzięki temu pasta z rukoli lepiej się przyklei.
  5. Do makaronu dodaj zmiksowaną rukolę i wymieszaj.
  6. Wyłóż na talerze, dodaj po 2 pokrojone suszone pomidory i kilka listków rukoli.
  7. Całość potrawy należy jeszcze okrasić kawałkami sera koziego Merci Chef! z pieprzem.

Pasty wychodzi sporo, można ją spokojnie przechowywać do dwóch dni w lodówce.

To spaghetti zachwyciło mnie do tego stopnia, że z czystym sumieniem podałabym je gościom. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu i niedrogie. Jestem pewna, że skusiłabym się na nie w ładnej restauracji, ale wtedy musiałoby swoje kosztować.

makaron spaghetti z kozim serem

Tekst powstał we współpracy z producentem serów Merci Chef!
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

One Comment

  1. Natalia

    22/01/2016 at 17:34

    Uwielbiam suszone pomidory dodawać do polędwiczki mniami

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…