Danie główne

Smażony makaron po chiński z warzywami. Tanie i dobre!

smażony makaron po chiński z warzywami

Niedawno była promocja na azjatyckie makarony w jednym ze sklepów, w którym często się zaopatrujemy. Moja ulubiona wersja ryżowa została szybko wyprzedana, ale za to na półce został makaron pszenny. Chcąc nie chcąc, kupiłam jedną paczkę, którą wypróbowałam, jak okazja cenowa minęła. Dziś żałuję, że kupiłam tylko jedną sztukę, bo makaron jest pyszny.

Niedawno była promocja na azjatyckie makarony w jednym ze sklepów, w którym często się zaopatrujemy. Moja ulubiona wersja ryżowa została szybko wyprzedana, ale za to na półce został makaron pszenny. Chcąc nie chcąc, kupiłam jedną paczkę, którą wypróbowałam, jak okazja cenowa minęła. Dziś żałuję, że kupiłam tylko jedną sztukę, bo makaron jest pyszny. Zrobiliśmy z Jackiem danie a’la chińszczyznę. Dodaliśmy warzywa, wieprzowinę oraz pędy bambusa i razem z makaronem usmażyliśmy. Wyszło przepyszne.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • makaron pszenny
  • 400 g wieprzowiny
  • czerwona papryka
  • kilka gałązek selera naciowego
  • pół słoika pędów bambusa
  • 1 cebula
  • sól
  • łyżka sosu sojowego

smażony makaron po chiński z warzywami

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć ze szczyptą soli na rumiano. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Usmażyć, a następnie dusić. Paprykę pokroić w słupki, selera posiekać. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z warzywami. Pędy można przeciąć na węższe słupki (ja tak robię). Dodać sos sojowy i podlać szklanką przegotowanej wody. Poczekać, aż się zagotuje i wrzucić surowy makaron. Przykryć patelnie i dusić, aż makaron zmięknie. Od czasu do czas mieszać. Podawać od razu. Danie można ozdobić listkami bazylii.

smażony makaron po chiński z warzywamiLubicie takie „chińskie” makarony? Jak je najczęściej przyrządzacie?

 

 

3 Comments

3 Comments

  1. asia3city

    25/07/2014 at 01:20

    Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania :)

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:02

      Pewnie. Nie tylko szybciej się przyrządza i mniej do sprzątania, a do tego smakują i wyglądają :)

  2. Natalia

    16/07/2014 at 17:29

    ładnie wygląda :) znowu zaczęłam liczyć kalorię więc makaron z mięsem wieprzowym by mnie chyba nie skusił :P

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top