Home Kuchnia Danie główne Obiad błyskawiczny: sos serowy z makaronem i boczkiem

Obiad błyskawiczny: sos serowy z makaronem i boczkiem

2 min read
5
0
sos serowy z makaronem

Często mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Najszybciej chyba można przygotować makaron, bo czas jaki potrzebujemy na przygotowanie sosu to mniej więcej tyle ile gotują się kluski. Tym razem nie zależało mi aż tak na szybkości przygotowania dania, ale właśnie reklama telewizyjna uwiodła moje kubki smakowe i nabrałam ogromnej ochoty na sos serowy. Rzadko robię taką wersję, bardziej pasują mi sosy pomidorowe lub „własne”, ale tym razem dałam się uwieźć. Sos wyszedł kremowy i aksamitny. Dodatek boczku i cebuli dopełnił smak.

Składniki:

  • makaron
  • 80 g sera (u mnie pół na pół: edamski i pecorino)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 70 g boczku wędzonego

Makaron ugotować al’dente. W tym czasie przyrządzić sos.

Boczek kupuję już w plastrach, a następnie kroję go na paseczki. Na rozgrzaną patelnie wrzucam boczek i smażę, aż będzie rumiany i wytopi się z niego tłuszcz. Cebulę kroję w kostkę i smażę razem z boczkiem, aż będzie szklista. Śmietanę mieszam z łyżką wody i wlewam na patelnie. Dodaję starte sery. Mieszam powoli i na małym gazie. Sosu już nie solę, ale dodaję szczyptę pieprzu. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję i zacznie się gotować, można wyłączyć gaz i polać makaron.

sos serowy z makaronem

Danie można posypać natką pietruszki, u mnie sprawdził się szczypiorek.

sos serowy z makaronem

Często robicie takie szybkie obiady?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

5 komentarzy

  1. Natalia

    20/10/2014 at 17:40

    ja bym zrobiła bez cebuli :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      30/10/2014 at 17:09

      Ostatnio jadłam Carbonarę z cebulą i tak mnie naszło, że tutaj też dodałam. Wiem, że nie każdy lubi ;)

      Reply

  2. anka

    20/10/2014 at 16:19

    pasty to moje ulubione danie bez kitu, tak super się prezentuje na zdjęciu, że aż ślinka leci! ja bym dodała jeszcze sos 1000 wysp Develey albo tzatziki

    Reply

  3. Maria

    14/10/2014 at 17:56

    Taaaaaaaaaak! Uwielbaim takie sosy. Bardzo mi przypomina carbonare, która jest moim ulubionym sosem. Jadłabym!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/10/2014 at 15:19

      Oj, przypomina Carbonarę. Właśnie o taki sos mi chodziło, tylko bez jajka.
      Pycha :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…