Makaron domowy jajeczny – prosty przepis babci

Pyszny, smaczny, o złocistym kolorze, a do tego naturalny. Jedyny w swoim rodzaju domowy makaron jajeczny! Dziś będzie przepis na niezastąpiony składnik niedzielnego rosołu, czyli właśnie domowej roboty makaron jajeczny.

Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę „makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Moja Mama co roku na wigilię przygotowywała kluski z makiem, których nieodłącznym składnikiem był właśnie własnoręcznie zrobiony domowy makaron.

Makaron domowy przepis babci Marianny

Natomiast moja świętej pamięci Babcia w każdą niedzielę podawała na obiad rosół, w którym nie mogło zabraknąć domowego makaronu. Oczywiście mogła skorzystać z gotowego, sklepowego makaronu. Ale wtedy tradycyjny rosół nie smakowałby już tak samo.

Dlatego mimo ogromnego wyboru różnych rodzajów makaronów, które znajdziemy w supermarketach, w mojej rodzinie wciąż żywa jest tradycja wytwarzania makaronu jajecznego. Zarówno moja Mama, jak i ja staramy się, aby rosół zawsze był podawany z makaonem własnej roboty.

Smak domowych kluseczków jest niepowtarzalny i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je zastąpić kupnym zamiennikiem, nawet od najlepszych producentów. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

Wspominając dawne czasy, bliskie mi osoby i związane z nimi wydarzenia, nabrałam ochoty na rosół, którego nieodzownym składnikiem jest zawsze makaron domowy.

Poniżej dokładny przepis, według którego makaron jajeczny robiła moja Babcia. Następnie przepis ten przekazała mojej Mamie, a później trafił w moje ręce.

Składniki do przygotowania domowego makaronu jajecznego:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Jak zrobić makaron domowy jajeczny?

  1. Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.
  2. Po wymieszaniu całości widelcem wyrabiam ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.
  3. Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na kilka cienkich placków i pozostawienie ich na kilkanaście minut w celu podsuszenia.
  4. Następnie płaty ciasta nalezy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak roladę i ukośnie siekać nożem.
  5. Kluseczki po wykrojeniu są ze spobą posklejane i trzeba je od siebie oddzielić. Jarobię to lewą ręką, a nożem w prawej lekko podrzucam makaron do góry.
  6. Nie wolno zapominać o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ lubi się ono przyklejać do wszystkiego.
  7. Posiekane kluseczki trzeba jeszcze raz trochę podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.
domowy jajeczny makaron wytwarzany w maszynce do makaronu prosty przepis

Dlaczego robiąc domowy makaron jajeczny korzystam z maszynki do makaronu?

Od pewnego czasu do wyrabiania jajecznego makaronu domowego korzystam ze specjalnej przystawki do robota kuchennego Kitchen Aid. Jeżeli chcesz przeczytać test robota wraz z przystawką, to daj znać w komentarzu pod postem.

Dodam jednak, że początkowo wahałam się, czy jest sens kupowania specjalnej przystawki tego rodzaju. Ale dzisiaj nie wyobrażam sobie robienia makaronu domowego całkowicie własnoręcznie, bez udziału robota kuchennego.

Jeżeli jednak obawiacie się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne oraz wymaga wiele czasu i wysiłku, to od razu mówię, że jesteście w błędzie. W istocie przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste. Najważniejsze są dobre chęci, a praktyka przyjdzie z czasem. :)

Oceń przepis / post

32 komentarze do “Makaron domowy jajeczny – prosty przepis babci”

  1. Dziekuje za przepis x Tutaj wszyscy mówią o kolorze ciasta bo nie jest taki jaki powinien być ale jak wszyscy wiemy istnieją różne kolory makaronów . Ja normalnie dodaje kurkumę na żółtawo pomarańczowy kolor lub na zielony dodaje szpinak . Lubie ten przepis bo jest tani :) i idzie do niego mała ilość jaj a ja zawsze oszczędzam na niektórych produktach dlatego uważam ze ten przepis jest znakomity ale jeszcze lepiej by było jakby jajo wogóle nie było wliczone .

    Odpowiedz
  2. Przepis na prawdę super. Co prawda ciasto dość twarde ale przez to makaron się tak nie skleja. Ja użyłam akurat rozmiaru M i na podwójna porcje dodałam 6 łyżek wody. No i moje ciasto odpoczywa owinięte w folię do 15 minut po zrobieniu. Ja robie makaron maszynką więc dla mnie przepis idealny.

    Odpowiedz
  3. ja mam maszynkę Ariete do robienia makaronu tak bardzo lubimy własny makaron a nie ze sklepu, lepszy smak, pracy przy tym nie dużo a mniej konserwantów i ulepszaczy

    Odpowiedz
  4. Witam”dziś właśnie zrobiłam makaronik i wróciły dawne świetne rodzinne czasy z babcia mamą i ciocia,które zawsze robiły domowy makaronik a my podkradaliśmy z rodzeństwem i kuzynowstwem ten pyszny suchy makaronik’mniam mniam’super czasy

    Odpowiedz
  5. Witam, robiłam wczoraj makaron, a dziś chciałam skonfrontować swój przepis z innymi przepisami. Ja robię tylko i wyłącznie mąka i jaja, bez wody i zawsze (od przeszło 30-tu lat) wychodzi znakomity, absolutnie nie jest twardy. wczoraj robiłam z 1 kg mąki i 12-tu jaj. Polecam i pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Brawo. Moja mama dawała do mąki tyle jaj (albo żółtek, nie jestem pewien-zapytam) „ile mąka przyjmie” aby powstało gęste ciasto. Mąkę, przesiewała. Potem wałkowanie (placki sypała mąką) następnie cięcie w paski, potem kroiła na stolnicy w cieniutkie nitki i.. suszyła. Pycha. Mama ma dziś 75 lat. Całuję Ją Gorąco, Kocham Cię Mamo.

      Odpowiedz
  6. Fajny prosty przepis. Robiłyśmy dzisiaj z moją 4-letnią córką i świetnie się przy tym bawiłyśmy. Makaron wyszedł wyśmienity :) Dziękujemy!

    Odpowiedz
    • Za dużo żółtek może sprawić, że kluseczki będą zbyt twarde – tak zawsze powtarzała moja mama. Ale z kolorem to racja :)

      Odpowiedz
  7. ja dzisiaj też robiłam własnoręcznie makaron domowy i cały czas miałam przed oczami mój rodzinny dom 25 lat temu….czułam się jak w bajce…:)

    Odpowiedz
  8. Zrobiłem w/g przepisu.Placuszki wyszły krzywe po rowałkowaniu ale jaki by makaron wyszedł zawsze jest on domowy.Bez uszlachetniaczy i innych witamin z grupy E:e-365 itd.

    Odpowiedz
  9. Swoje kluseczki robię praktycznie tak samo, jednak my lubimy kluseczki krótkie więc kroje je 'prawie prosto’ :) i zwykle robie razy 2. Mam amatorów makaronu:)

    Odpowiedz
    • Ja zazwyczaj gotuję dla dwóch osób z dokładką. Tego makaronu wyszło mi mniej więcej na 4 porcje rosołowe. Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
  10. Panowie kluseczkowie na pewno podołali zadaniu. Naprawdę fajny blog, ale warto popracować nad ortografią i interpunkcją, to naprawdę przeszkadza w przeglądaniu. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Dzisiaj robiłem makaron wg tego samego
    przepisu. Mam pecha bo u mnie wszyscy (moje panie) lubią domowy maraton. Robię zawsze
    więcej bo lubią sobie zjeść go z boczkiem i cebulką. Szukam przepisu na prostą szarlotkę,
    której nie da się zepsuć, wiem że można kupić, ale chce popróbować samemu.
    Gotuje od dawna, a z ciastami nie miałem okazji zbyt często, sporadycznie jakiś
    deser na chłodno.

     

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.