Home Okazjonalna Makarony Makaron domowy jajeczny – prosty przepis

Makaron domowy jajeczny – prosty przepis

5 min read
27
0

domowy makaron

Dziś będzie przepis na makaron domowy jajeczny, niezastąpony składnik rosołu. Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę „makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Moja Mama co roku na wigilię przygotowywała kluski z makiem, których nieodłącznym składnikiem był właśnie własnoręcznie zrobiony domowy makaron. Natomiast moja świętej pamięci Babcia w każdą niedzielę podawała na obiad rosół, w którym nie mogło zabraknąć domowego makaronu.

Obecnie w sklepach mamy ogromny wybór makaronów wszelkiego typu. Mimo tej obfitości, w naszej rodzinie nie podajemy opisanych wyżej potraw z udziałem gotowych makaronów kupowanych w sklepach. Smak domowych kluseczków jest niepowtarzalny i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je zastąpić kupnym zamiennikiem, nawet od najlepszych producentów. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

makaron domowy

Wspominając dawne czasy, bliskie mi osoby i związane z nimi wydarzenia, nabrałam ochoty na rosół, którego nieodzownym składnikiem jest zawsze makaron domowy. W mojej rodzinie rosół zawsze zawierał w sobie domowy makaron, którego smak jest nieporównywalnie lepszy makaronu, który kupujemy w sklepach.

Jeżeli obawiacie się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne oraz wymaga wiele czasu i wysiłku, to od razu mówię, że jesteście w błędzie. W istocie przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste.

Składniki do przygotowania makaronu

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Robimy makaron domowy

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.

Po wymieszaniu całości widelcem wyrabiam ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.

Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na kilka cienkich placków i pozostawienie ich na kilkanaście minut w celu podsuszenia.

Następnie płaty ciasta nalezy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak roladę i ukośnie siekać nożem. Kluseczki po wykrojeniu są ze spobą posklejane i trzeba je od siebie oddzielić. Jarobię to lewą ręką, a nożem w prawej lekko podrzucam makaron do góry.

Nie wolno zapominać o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ lubi się ono przyklejać do wszystkiego.

Posiekane kluseczki trzeba jeszcze raz trochę podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.

rosół z domowym makaronem

 

Napiszcie w komentarzach z czym Wam się kojarzy makaron domowy :)

 

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Makarony

27 komentarzy

  1. Miłka

    27/07/2015 at 11:26

    Witam, robiłam wczoraj makaron, a dziś chciałam skonfrontować swój przepis z innymi przepisami. Ja robię tylko i wyłącznie mąka i jaja, bez wody i zawsze (od przeszło 30-tu lat) wychodzi znakomity, absolutnie nie jest twardy. wczoraj robiłam z 1 kg mąki i 12-tu jaj. Polecam i pozdrawiam.

    Reply

  2. asia

    31/03/2014 at 13:53

    ciasto wyszlo mi twarde

    Reply

  3. Lena

    09/09/2013 at 18:38

    Fajny prosty przepis. Robiłyśmy dzisiaj z moją 4-letnią córką i świetnie się przy tym bawiłyśmy. Makaron wyszedł wyśmienity :) Dziękujemy!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/09/2013 at 22:13

      Super! Cieszę się, że przepis się przydał, a makaron udał. :)

      Reply

  4. fap fuś

    14/08/2013 at 11:04

    ile gram zawiera 1 porcja ?!

    Reply

  5. karolinka

    13/08/2013 at 15:35

    Pzrepis w sam raz ja tylko dodalabym jeszcze ze dwa żółtka – inny kolor i mysle , że będą smaczniejsze :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/08/2013 at 23:34

      Za dużo żółtek może sprawić, że kluseczki będą zbyt twarde – tak zawsze powtarzała moja mama. Ale z kolorem to racja :)

      Reply

  6. Sylwia

    14/07/2013 at 15:20

    Przepis super, szybko się robi, wychodzi na jeden obiad (5-6 porcji), robiłam pierwszy raz w życiu :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/07/2013 at 20:19

      Super, cieszę się :)

      Reply

  7. IzabelaCH

    23/06/2013 at 11:30

    Wlasnie zrobilam makaronik… Czuje sie jak w Polsce… Dziekuje za przepis.

    Reply

  8. agnieszska

    10/06/2013 at 17:43

    ja dzisiaj też robiłam własnoręcznie makaron domowy i cały czas miałam przed oczami mój rodzinny dom 25 lat temu….czułam się jak w bajce…:)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/06/2013 at 18:54

      Przyjemne są takie powroty w dawne czasy, a smak potraw „ufizycznia” je.

      Reply

  9. Janek

    20/05/2013 at 19:27

    Zrobiłem w/g przepisu.Placuszki wyszły krzywe po rowałkowaniu ale jaki by makaron wyszedł zawsze jest on domowy.Bez uszlachetniaczy i innych witamin z grupy E:e-365 itd.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/05/2013 at 22:55

      I o to chodzi. Moje kluseczki też nie są symetryczne, ale jak smakują… teraz sam wiesz:))

      Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/05/2013 at 22:55

      I o to chodzi. Moje kluseczki też nie są symetryczne, ale jak smakują… teraz sam wiesz:))

      Reply

  10. defal

    12/04/2013 at 08:28

    Witam, spróbujcie mojego przepisu !5 jaja na 1 kg mąki (12 żółtek+3 jaja całe) to jest rewelacja! Pzdr

    Reply

    • defal

      12/04/2013 at 08:29

      sorki nie !5 tylko 15

      Reply

      • jakpomasle

        jakpomasle

        18/04/2013 at 21:46

        Chętnie wypróbujemy. Bardzo lubimy makaron i kluseczki:)

        Reply

  11. zuzu

    09/03/2013 at 11:12

    Swoje kluseczki robię praktycznie tak samo, jednak my lubimy kluseczki krótkie więc kroje je ‚prawie prosto’ :) i zwykle robie razy 2. Mam amatorów makaronu:)

    Reply

  12. Ania

    20/02/2013 at 14:28

    z tego przepisu dużo wychodzi tego makaronu .?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/02/2013 at 22:20

      Ja zazwyczaj gotuję dla dwóch osób z dokładką. Tego makaronu wyszło mi mniej więcej na 4 porcje rosołowe. Pozdrawiam:)

      Reply

  13. Ania

    20/02/2013 at 14:28

    z tego przepisu dużo wychodzi tego makaronu .?

    Reply

  14. tr

    03/02/2013 at 14:11

    Panowie kluseczkowie na pewno podołali zadaniu. Naprawdę fajny blog, ale warto popracować nad ortografią i interpunkcją, to naprawdę przeszkadza w przeglądaniu. Pozdrawiam

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      10/02/2013 at 18:38

      Dziękujemy za miłe słowa i konstruktywną krytykę. Robimy wszystko, aby błędów i pomyłek było jak najmniej, a każdy kolejny wpis był napisany lepiej od poprzedniego. Pozdrawiam :)

      Reply

  15. kowalka

    05/12/2012 at 21:46

    przepis rewelacyjny,kluseczki przepyszne

    Reply

  16. […] robimy według przepisy jak tutaj. Mak wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy. Ugotowane kluski posypujemy makiem, dodajemy […]

    Reply

  17. Rafał

    27/11/2012 at 13:52

    Dzisiaj robiłem makaron wg tego samego
    przepisu. Mam pecha bo u mnie wszyscy (moje panie) lubią domowy maraton. Robię zawsze
    więcej bo lubią sobie zjeść go z boczkiem i cebulką. Szukam przepisu na prostą szarlotkę,
    której nie da się zepsuć, wiem że można kupić, ale chce popróbować samemu.
    Gotuje od dawna, a z ciastami nie miałem okazji zbyt często, sporadycznie jakiś
    deser na chłodno.

     

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…