Łazanki z cukinią

2 min read
1
0

I znowu zabrakło mi pomysłu na obiad. Czasem mam takie chwile, że na prawdę nie wiem co ugotować, czym zaskoczyć a przede wszystkim na co mam ochotę. Często jest tak, że idę do sklepu i to tam decyduje co wrzucę do gara.

Akurat w oko wpadły mi łazanki od Lubelli. Z tyłu opakowania był przepis na ów łazanki z cukinią. Pomyślałam, że wypróbuję, w końcu bądź co bądź, ale prawdziwa kucharka niczego się nie boi;)

Składniki (dla 4 osób):
400 g makaronu łazanki
1 cebula
2 młode cukinie (ja dałam jedną)
100 ml oliwy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
4 ząbki czosnku
50 g parmezanu

Makaron ugotować al dente. Cukinie umyć, pokroić  w duża kostkę, posolić i odstawić na sicie, aby odciekła.

Na duże patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku, a następnie kostki cukinii i posiekaną cebulę. Obsmażamy przez kilka minut. Doprawiam ziołami.

Dodajemy łazanki i dokładnie mieszamy z cukinią. Podajemy w głębokich talerzach posypane parmezanem. U mnie za parmezan robił ser holenderski i też wyszło smaczne (chociaż to nie to samo).

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

One Comment

  1. www.relishmeals.blogspot.com

    23/09/2012 at 08:33

    Podoba mi się ta wariacja z łazankami. :) Trzeba będzie spróbować. 

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …