Dania jednogarnkowe

Krupnik z mięsem

Przepis na ten krupnik znalazłam w starej książce kucharskiej.  Zainteresowała mnie prostota tego dania, a dodatek mięsa sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Krupnik to typowa polska zupa, która nie może się nie udać.

Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka lub kawałek mięsa wieprzowego lub wołowego
  • włoszczyzna
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 3-4 ziemniaki
  • zielenina (pietruszka, koperek, majeranek)
  • pieprz cały
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól

Mięso umyć, zalać zimną wodą i gotować 40 minut (wołowinę 1h). Kaszę opłukać zimną wodą na sitku i wrzucić do mięsa jak tylko się zagotuje.Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać, pokroić i wszystko dodać w połowie gotowania do zupy. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, rozdrobnić, dodać do zupy, posolić. Gotowe danie w talerzu posypać zieleniną. U mnie był to świeży majeranek.

Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze

3 Comments

  1. Ewelina Z.

    23/08/2012 at 11:53

    Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/08/2012 at 13:05

       Ta książka to: Kuchnia dla wszystkich, Jadwiga Kłossowska, Warszawa 1980.
      Jak widać ma 32 lata, ale przepisy są wciąż aktualne.

  2. jakpomasle

    jakpomasle

    23/08/2012 at 11:48

    Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top