Home Okazjonalna Grill Krakersy z chilli – przekąska nie tylko dla kibica

Krakersy z chilli – przekąska nie tylko dla kibica

3 min read
5
0

 

Domowa słona przekąska do chrupania nie tylko przed ekranem telewizora to właśnie domowe chrupiące krakersy z chili i papryką. Są idealne do piwa podczas oglądania meczów Euro 2012. Muszę jeszcze napisać o ich jednej wadzie – uzależniają!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 50 g sera żółtego
  • czubata łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka chili
  • czubata łyżeczka papryki słodkiej

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, masło najpierw wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie z pozostałymi i zagnieść ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na cienki placek (2-3 mm). Ciasteczka wycinać małymi foremkami lub przy pomocy foremki takiej jakiej ja użyłam. Moja forma wykonana jest z aluminium, trzeba położyć na niej ciasto i przejechać wałkiem wycinając ciastka. Dla ciekawskich dodam, że forma przeznaczona jest do wykrawania małych pierożków. Wtedy ciasto przykłada się podwójnie, pomiędzy lokując farsz. Przyznam, że pierożków jeszcze nie robiłam w ten sposób, ponieważ formę posiadam od niedawna. Jak tylko ja wypróbuję nie omieszkam dodać wpisu. Póki co wspaniale spełnia funkcję wykrawania małych ciasteczek. Dla zainteresowanych tematem i planujących zakup tego cudeńka polecam słowa kluczowe: „forma do pierogów”. Na serwisach aukcyjnych dostępna za grosze.

Polecam przy pomocy widelca zrobić dziurki w wyciętych krakersach, aby nie puchły podczas pieczenia.

Krakersy pieczemy około 12 minut w temp 180 stopni C, ale zależy to od grubości ciasteczek. Polecam piec do lekkiego przyrumienienia, wtedy po wystygnięciu będą chrupiące, a im cieńsze ciasto tym szybciej się upieką.

Upieczone krakersy posypać solą i chili w proszku i można chrupać!

Mój mąż jako pierwszy tester w domu powiedział: „Jak ze sklepu”. Lepszej rekomendacji nie potrzebuję:)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Grill

5 komentarzy

  1. Ksks

    17/07/2012 at 19:13

    A co sądzicie o takich foremkach?uzywacie ich czy robicie recznie ?Moim zdaniem dużo szybciej idzie ale wiem ze ludzie nie lubia..najlepszy jest ten duży:D:D http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-4719EF3B-30242F5B/lidl_pl/hs.xsl/index_28589.htm

    Reply

  2. P Jed

    22/06/2012 at 17:18

    nie ma w przepisie masła za to jest 2 razy ser żółty :D

    Reply

    • Jak Po Maśle

      Jak Po Maśle

      22/06/2012 at 17:22

       Och, dziękuję za uwagę. Już poprawione:)

      Reply

  3. Caroline_h

    21/06/2012 at 09:07

    Mam pytanie, gdzie mozna kupic taka foremke?

    Reply

    • Jak Po Maśle

      Jak Po Maśle

      21/06/2012 at 14:52

      Sprawdzałam, że są dostępne na Allegro. Należy wpisać „forma do pierogów” i wyskakuje wiele propozycji.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…