Grill

Krakersy z chilli – przekąska nie tylko dla kibica

krakersy

 

Domowa słona przekąska do chrupania nie tylko przed ekranem telewizora to właśnie domowe chrupiące krakersy z chili i papryką. Są idealne do piwa podczas oglądania meczów Euro 2012. Muszę jeszcze napisać o ich jednej wadzie – uzależniają!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 50 g sera żółtego
  • czubata łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka chili
  • czubata łyżeczka papryki słodkiej

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, masło najpierw wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie z pozostałymi i zagnieść ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na cienki placek (2-3 mm). Ciasteczka wycinać małymi foremkami lub przy pomocy foremki takiej jakiej ja użyłam. Moja forma wykonana jest z aluminium, trzeba położyć na niej ciasto i przejechać wałkiem wycinając ciastka. Dla ciekawskich dodam, że forma przeznaczona jest do wykrawania małych pierożków. Wtedy ciasto przykłada się podwójnie, pomiędzy lokując farsz. Przyznam, że pierożków jeszcze nie robiłam w ten sposób, ponieważ formę posiadam od niedawna. Jak tylko ja wypróbuję nie omieszkam dodać wpisu. Póki co wspaniale spełnia funkcję wykrawania małych ciasteczek. Dla zainteresowanych tematem i planujących zakup tego cudeńka polecam słowa kluczowe: „forma do pierogów”. Na serwisach aukcyjnych dostępna za grosze.

Polecam przy pomocy widelca zrobić dziurki w wyciętych krakersach, aby nie puchły podczas pieczenia.

Krakersy pieczemy około 12 minut w temp 180 stopni C, ale zależy to od grubości ciasteczek. Polecam piec do lekkiego przyrumienienia, wtedy po wystygnięciu będą chrupiące, a im cieńsze ciasto tym szybciej się upieką.

Upieczone krakersy posypać solą i chili w proszku i można chrupać!

Mój mąż jako pierwszy tester w domu powiedział: „Jak ze sklepu”. Lepszej rekomendacji nie potrzebuję:)

5 Comments

5 Comments

  1. Ksks

    17/07/2012 at 19:13

    A co sądzicie o takich foremkach?uzywacie ich czy robicie recznie ?Moim zdaniem dużo szybciej idzie ale wiem ze ludzie nie lubia..najlepszy jest ten duży:D:D http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-4719EF3B-30242F5B/lidl_pl/hs.xsl/index_28589.htm

  2. P Jed

    22/06/2012 at 17:18

    nie ma w przepisie masła za to jest 2 razy ser żółty :D

    • Jak Po Maśle

      Jak Po Maśle

      22/06/2012 at 17:22

       Och, dziękuję za uwagę. Już poprawione:)

  3. Caroline_h

    21/06/2012 at 09:07

    Mam pytanie, gdzie mozna kupic taka foremke?

    • Jak Po Maśle

      Jak Po Maśle

      21/06/2012 at 14:52

      Sprawdzałam, że są dostępne na Allegro. Należy wpisać „forma do pierogów” i wyskakuje wiele propozycji.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top