Home Okazjonalna Dania mięsne Kotlety Rogate ® – z kurczakiem, serem i musztardą

Kotlety Rogate ® – z kurczakiem, serem i musztardą

1 min read
2
0

Rogate® – to nazwa wymyślona przez moją mamę. W naszej rodzinie wszyscy wiemy, że chodzi właśnie o te kotlety z kurczakiem, żółtym serem i musztardą. Nazwę swą zawdzięczają nieregularnemu kształtowi. Wszystkie składniki miesza się w misce, a kotlety niczym placki nalewa na rozgrzany tłuszcz. Nie da się opisać słowami połączenia smaków. To trzeba spróbować!

Składniki:

  • 700 g filetów z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • natka pietruszki

Ser zetrzeć na tarce, mięso opłukać i pokroić w kostkę, a następnie w dużej misce wymieszać ze wszystkimi składnikami. Co do musztardy to dodałam Dijon (jak dla mnie dość słona, dlatego w przepisie należy ostrożnie z solą) oraz Francuską.

Na patelni rozgrzać olej i nalewać kotlety niczym placki. Smażyć do zrumienienia.

Propozycja podania dowolna, mi jednak smakują z ryżem i sałatą.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

2 komentarze

  1. Paulina

    07/02/2014 at 15:35

    Pyszne….Moja św. pamięci mama dodawała jeszcze paprykę i pieczarki, ale te również są godne polecenia

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/02/2014 at 00:37

      Pyszne są, to fakt. A z papryką i pieczarkami chętnie wypróbuję :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…