Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Kiełbasa po bawarsku

Kiełbasa po bawarsku

2 min read
5
0

 

Dziś kolejny przepis z cyklu potraw które robię pierwszy raz. Przepis pochodzi z ulotki sklepowej. Pisząc to przypomniał mi się dowcip:

Idzie dwóch studentów i znajduje ściągę na ulicy. Podnoszą ja z ziemi i jeden pyta:
– Z czego to?
– Nie wiem – odpowiada drugi.
– Kserujemy?!

Podobnie jest u mnie. Znaleziony przepis w gazetce sklepowej stał się bohaterem mojego dzisiejszego postu.

Tak szczerze powiem, że nie bardzo pasowała mi kapusta do kiełbasy, ale ja czasem lubię takie dziwne połączenia, więc wypróbowałam. W smaku wyszło bardzo ciekawie, a z racji, że kiełbasę w całej postaci to ja jadam najczęściej z ogniska to ta wersja mi smakowała. Kapusta mimo, że smażona to delikatny smak kwasowości pozostał, a smażona cebula i sok jabłkowy dopełniały całości.

Składniki:
4 pętka kiełbasy
0,5 kg kapusty kiszonej
2 średnie cebule
75 ml soku jabłkowego
liść laurowy
ziele angielskie
5 jagód jałowca
olej
sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na złoty kolor (nie może się przypalić). Kapusty specjalnie dokładnie nie trzeba odsączać. Po lekkim odciśnięciu smażyć na patelni na małym ogniu i mieszać, aby się nie przypaliła. Po odparowaniu soku dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz sok. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż sok wyparuje.

Kiełbasę gęsto naciąć i usmażyć na rumiano. Kapustę wyłożyć na talerze i na wierzchu ułożyć kiełbaski.

Smacznego!

  • Jaja sadzone na kiełbasie – ekspresowe

    Kochani! Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, które się pojawiły pod moim ostatnim art…
  • Tydzień kuchni niemieckiej w Lidlu

    Dodałam dziś przepis z kuchni niemieckiej (kiełbasa po bawarsku), a tymczasem w Lidlu mamy…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

5 komentarzy

  1. Natalia

    25/02/2014 at 19:44

    na ile to osob? :P moze bym zrobila w sobote czy cos

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/02/2014 at 22:44

      Z 4 kiełbasek i pół kilograma kapusty wyszły dokładnie dwie porcje.

      Reply

  2. Kasia

    05/03/2013 at 19:37

    Ciekawe, niby nic specjalnego a może okazać się smaczne. Wypróbuję w końcu ten patent na narzeczonym :) Chlebek do tego chyba będzie ok?

    Reply

  3. […] dziś przepis z kuchni niemieckiej (kiełbasa po bawarsku), a tymczasem w Lidlu mamy tydzień tej kuchni, a wraz z nią całkiem fajne produkty. Muszę […]

    Reply

  4. […] dziś przepis z kuchni niemieckiej (kiełbasa po bawarsku), a tymczasem w Lidlu mamy tydzień tej kuchni, a wraz z nią całkiem fajne […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …